Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

VVD en de rechtsstaat

Editorial

17 december 2020

Soms kom ik een artikel tegen bij een van de vele andere media waarvan ik gewoon vind dat ook onze lezers het moeten lezen. En misschien heb je dat al gedaan omdat je het ook zelf al bent tegengekomen. Maar vast en zeker zijn er genoeg lezers die het nog niet gezien hebben. Vandaar dat we het in dit nummer, met dank aan OneWorld en de auteurs, opnieuw publiceren. Een artikel over ontwikkelingscampagnes die anno 2020 echt niet meer kunnen.

Het logo van de VVD.
Het logo van de VVD.

door Chris Zeekant

Toevallig plaatsen we ook een coverartikel over Partos. De belangenbehartiger van de non-profits die zich bezighouden met ontwikkelingswerk. Redacteur Marijn Thijs ging in gesprek met Koos de Bruijn, lobbycoördinator bij Partos. Het geeft een interessant inkijkje in de manier waarop die belangbehartiging in Den Haag tot stand komt.

Over Den Haag gesproken, de verkiezingen komen eraan. Het duurt nog een maand of vier. Maar voor je het weet, is het zover. En omdat de kerstperiode eraan komt, lijkt me dat voor mezelf een goed moment om me te verdiepen in de verschillende programma’s. Alhoewel… ik ben eigenlijk al een beetje begonnen. Nu rustig scannen, dan duik ik er later wel echt in.

Tijdens dat scannen viel me iets op. Het staat in de samenvatting van het conceptpartijprogramma van de VVD. Om precies te zijn op pagina 12. Daar staat het volgende:

‘Onze democratische rechtsstaat moeten we koesteren. Iedereen heeft in ons land gelijke rechten, en kan naar een onafhankelijke rechter stappen.’

Lijkt me een prima punt om te vermelden in je programma. Maar dan volgt nog in dezelfde paragraaf het volgende: ‘De rol van regering en parlement raakt bijvoorbeeld uitgehold wanneer rechters besluiten nemen over zaken van algemeen belang, zoals klimaatbeleid in het Urgenda-arrest. De rechter hoort het laatste woord te hebben, maar dat dient wel over individuele gevallen te gaan, en zich niet uit te strekken tot het maken van beleid.’

Wat mij betreft een nogal schokkend statement. De rechter hoort het laatste woord te hebben, maar slechts in individuele gevallen. Op die manier kun je je als bevolking straks helemaal niet meer verenigen en proberen krom overheidsbeleid weer recht te trekken. Het Urgenda-arrest is volgens mij een prachtig voorbeeld van hoe zoiets hoort te gaan in een rechtsstaat.

Het wordt dus als het aan de VVD ligt moeilijker voor de burger en het maatschappelijk middenveld om zich via de rechter te verdedigen tegen beleid dat zij als strijdig met recht en wetgeving zien.

De nieuwe gekozen Tweede Kamer moet straks ook een aantal wijzigingsvoorstellen van de grondwet behandelen. In het licht van dit alles vraag ik me dan ook af hoe de VVD zal gaan stemmen over de passage die mogelijk aan onze grondwet wordt toegevoegd. Die passage luidt:

De Grondwet waarborgt de grondrechten en de democratische rechtsstaat.

Update 17 december 2020

Gedrukte magazines zijn nog altijd een belangrijk onderdeel van het (vak)medialandschap. Zo bleek ook uit ons lezersonderzoek dat we begin dit jaar hebben afgerond. Meer dan 60% van de lezers gaf aan het magazine graag in gedrukte vorm thuis te lezen. Zelf ben ik nog steeds een groot voorstander van print. Lekker even rustig ontspannen in een luie stoel met de krant bijvoorbeeld. Maar print heeft ook een nadeel. Zeker als je niet elk dag verschijnt. En hoewel we de laatste tijd om de paar weken met een nieuw vakblad uitkwamen worden ook wij tussen het printen en verpreiden soms ingehaald door de realiteit. Zo werd namelijk een aantal dagen geleden bekend dat de VVD onder druk van het ledencongres heeft besloten de omstreden rechtspassage uit haar verkiezingsprogramma te herschrijven. Laat dit nu net de passage zijn waar ik in mijn editorial naar verwijs. 

Wat mij betreft goed nieuws dat we door de realiteit zijn ingehaald, want als deze passage werkelijkheid zou worden zou dat ontzettend schadelijk zijn voor de civil society in Nederland. Hoe het eruit gaat zien weten we nog niet. Maar het feit dat dit in überhaupt in een verkiezingsprogramma terrecht had kunnen komen blijft zorgwerkend. Zeker voor een partij die zich de 'Volkspartij voor Vrijheid en Democratie' noemt. Het doet geen recht aan de democratie om ook maar te overwegen in te grijpen in de onafhankelijke rechtspraak. Reden genoeg om de VVD, maar natuurlijk ook andere partijen in de aanloop naar de verkiezingen in de gaten te blijven houden. Wie weet hoe het definitieve verkiezingsprogramma er straks wel uitziet. 

Reacties naar chris@fondsenwerving.nl

--

Dit artikel verscheen eerder in Vakblad fondsenwerving, jaargang 22, nummer 7, dat in december 2020 uitkwam.

Meer over Verkiezingen Den Haag Politiek Maatschappelijk Middenveld VVD Vf 22-7

Wekelijksenieuwsbrief

Vond je dit een goed verhaal? Wil je meer van dit soort artikelen automatisch in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief 👇

Close