Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Forbes: ‘Weinig ultrarijken op Forbes 400-lijst zijn écht gul’

Nieuws

12 december 2023

Collectief gaven de personen op de Forbes 400-lijst van 2023 – de vierhonderd rijkste mensen van Amerika – meer dan 250 miljard dollar aan het goede doel. En dat is weinig, vindt Forbes. Volgens het zakentijdschrift is dat bedrag namelijk minder dan zes procent van de nettowaarde van deze ultrarijken.

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie. © Shutterstock // Poetra.RH

door Marijn Thijs

Forbes onderzocht het out the door geefgedrag van de ultrarijken op de ranglijst (donaties aan het maatschappelijke doel, exclusief giften aan privéstichtingen of donor-advised funds (DAF’s) die belastingvoordelen brengen. Vervolgens legde het tijdschrift de bevindingen aan de leden van de Forbes 400 voor en deelde hun geefgedrag in vijf categorieën in: iedereen die minder dan één procent van hun vermogen weggaf in categorie 1, oplopend naar categorie 5, voor filantropen die meer dan twintig procent doneerden. Van de 353 mensen wiens filantropie te checken viel, gaf de meerderheid (268 personen) minder dan vijf procent van het vermogen weg.

Slechts elf van de rijkste 400 mensen in de VS staan in categorie 5. Dat zijn:

• John Arnold (Enron/Centaurus)
• Edythe Broad (kunstverzamelaar)
• Warren Buffett (Berkshire Hathaway)
• Bill Gates (Microsoft)
• Melinda French Gates (Microsoft)
• Amos Hostetter Jr. (MediaOne)
• Pierre Omidyar (eBay)
• MacKenzie Scott (Amazon)
• Lynn Schusterman (Charles and Lynn Schusterman Family Foundation)
• Jeff Skoll (eBay)
• George Soros (belegger)

Giving Pledge

Volgens het onderzoek van Forbes hebben zeventig leden van de lijst The Giving Pledge – de belofte van de allerrijksten een groot deel van hun rijkdom aan goede doelen te schenken – getekend. Maar de enige van de vierhonderd die vooralsnog op schema ligt om dat geefdoel te halen, is George Soros. Hij tekende The Giving Pledge overigens niet. Forbes noemt MacKenzie Scott, die zeer actief filantropie bedrijft, als iemand die ‘op de goede weg is’ het te halen.

De allerrijksten in Nederland zijn nog minder gul

In vergelijking met de Verenigde Staten doen de allerrijkste huishoudens van Nederland nog minder aan filantropie. Rijkere huishoudens minder geven een relatief kleiner percentage weg naarmate hun rijkdom groter wordt, schrijft René Bekkers (VU Amsterdam) in het rapport 'How does wealth affect generosity?'. De rijkste huishoudens - een groep van 8.100 huishoudens met een gemiddeld vermogen van 23,8 miljoen euro - geven slechts 0,61 procent van hun vermogen weg.

--

Dit artikel stond eerder in de rubriek 'Filantropie over de Grens' in Vakblad fondsenwerving, jaargang 25, nummer 6, dat in december 2023 verscheen.

Meer over Verenigde Staten Filantropie Onderzoeksrapport Filantropie over de Grens VF 25-6 Forbes Forbes 400 Ultrarijken

Marijn Thijs

Redacteur

Als redacteur houdt Marijn zich bezig met de invulling van fondsenwerving.nl en het Vakblad fondsenwerving. Hij is verantwoordelijk voor de journalistieke inhoud en vacatures op de website en schrijft (onderzoeks)verhalen en rubrieken voor het fysieke Vakblad. Marijn studeerde internationale journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen (MA) en is sinds 2019 verbonden aan het Vakblad.

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close