Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

‘Survival of the Richest’: ongelijkheid groeit steeds verder

Nieuws

16 januari 2023

De mondiale ongelijkheid is opnieuw toegenomen, blijkt uit een ongelijkheidsrapport wat Oxfam Novib heeft gepubliceerd. Bijna tweederde van het nieuwe vermogen kwam de afgelopen twee in de zakken van de rijkste één procent terecht, terwijl wereldwijd ruim één op de tien mensen met honger leeft. De internationale non-profit publiceert het rapport, getiteld ‘Survival of the Richest’, aan de vooravond van het World Economic Forum in Davos, waar door onder andere politici en bedrijven mondiale kwesties worden besproken.

Economische ongelijkheid, beeld ter illustratie.
Economische ongelijkheid, beeld ter illustratie. © Shutterstock // Hyejin Kang

door Redactie Vf

Groeiende kloof

Oxfam Novib luidt, tien jaar nadat het dat voor het eerst deed in Davos, opnieuw de noodklok. In de ongelijk verdeelde rijkdom ziet de ngo een groot probleem. Wanneer superrijken relatief minder belasting betalen, kunnen overheden minder daadkrachtig handelen om problemen in een land op te lossen, of zoals de non-profit het zelf verwoordt: 'Met geld komt macht en invloed.'

Tegelijkertijd gaan de belastingen op goederen en diensten de afgelopen jaren juist omhoog. Wereldwijd zien 1,7 miljard mensen de inflatie sneller stijgen dan hun loon. Ook in Nederland betaalt de gemiddelde belastingbetaler meer belasting over arbeid, dan de allerrijksten over hun vermogens. Op die manier kan de kloof tussen arm en rijk steeds verder groeien.

‘De armoede ondermijnt onze samenleving,’ vertelde belastingexpert bij Oxfam Novib Esmé Berkhout in het NOS Radio 1 Journaal. ‘Er is wereldwijd veel draagvlak voor het verhogen van de vermogensbelasting, alleen wordt het door overheden nog te weinig vertaald in concreet beleid.’ 

Verhoog de vermogensbelasting

Oxfam Novib pleit onder andere voor het zwaarder belasten van de superrijken. Zo suggereert de non-profit dat er een mix van belastingen ingevoerd kan worden die zorgt dat de rijkste één procent ‘bijvoorbeeld tenminste zestig procent van hun inkomen aan belasting betaalt’. Ook vindt de organisatie dat de belastinginkomsten meer gebruikt kunnen worden om ongelijkheid te bestrijden, bijvoorbeeld door te investeren in publieke faciliteiten zoals gezondheidszorg, onderwijs en voedselzekerheid.

Tijdens het World Economic Forum wordt regelmatig een pleidooi gehouden voor de invoering van hogere belastingtarieven voor de rijksten van de wereld. Onder andere Nederlandse auteur Rutger Bregman brak in 2019 een lans voor dat idee.

Lees het rapport 'Survival of the Richest' van Oxfam Novib hier.

Meer over Oxfam Novib Davos Armoede Rutger Bregman Belasting Ongelijkheid Survival of the Richest World Economic Forum

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close