Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Oxfam Novib waarschuwt voor resistente coronavariant bij ongelijke distributie vaccins

Onderzoek Nieuws

30 maart 2021

Oxfam Novib waarschuwt voor de effecten van mutaties van het coronavirus op de effectiviteit van het huidige vaccin. Volgens epidemiologen uit bijna dertig landen die meededen aan een enquête van de People’s Vaccine Alliance komt dat door de ongelijke verdeling van de vaccins.

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie. © Shutterstock // Angelina Bambina

door Redactie Vf

De farmaceutische bedrijven die de vaccins ontwikkelen hebben het alleenrecht op productie, waardoor er schaarste ontstaat. De rijkere landen staan vooraan in de rij, terwijl ontwikkelingslanden amper tot geen toegang tot de vaccins hebben, waardoor corona op die plekken dusdanig zou kunnen muteren dat er een resistentie variant van het virus kan ontstaan. Mogelijk ontstaat er dan binnen een jaar al een versie die sterker is dan het vaccin.

‘Er is van het eerlijk verdelen van de vaccins nog niets terechtgekomen. Als we ons in het Westen kunnen vaccineren, maar in armere landen niet, hebben we wereldwijd een probleem,’ aldus Amrish Baidjoe, een Nederlandse epidemioloog die aan de enquête meedeed in het bericht van Oxfam Novib. ‘Het opschalen van productie van vaccins is nu essentieel en daarvoor zouden farmaceuten hun patenten en kennis moeten delen. 

De People’s Vaccine Allliance, die onder andere uit de African Alliance, Ofxam en UNAIDS bestaat, roept rijke landen op om afstand te doen van de intellectuele eigendomsrechten voor coronavaccins. Dat kunnen zij komende maand tijdens de top van de Wereldhandelsorganisatie bewerkstelligen. Op dit moment is daar nog weerstand tegen.

Op de site van Oxfam Novib vind je meer informatie over de enquête en de epidemiologen die aan het onderzoek bijgedragen hebben.

Meer over Oxfam Novib Enquête Coronavirus CoVid-19 Vaccinatie Pandemie Peoples Vaccine Alliance

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close