Het Rode Kruis doet een volgende uitbereiding aan de coronahulpverlening. Nu de eerste vaccinaties gezet beginnen te worden, helpt de hulporganisatie mensen die minder mobiel zijn, of een fysieke of psychische beperking hebben, met hun vervoer naar de priklocatie van de GGD. De logistieke kant van het proces wordt onder andere geregeld in samenwerking met het Ministerie van Volksgezondheid.

Vanaf begin februari mogen de eerste thuiswonende 90-plussers een prik tegen het coronavirus laten zetten. Zij maken daarvoor een afspraak met de GGD, die mensen die niet op eigen kracht naar de locatie kunnen komen doorverwijst naar het Ministerie van VWS. Als blijkt dat die mensen door een beperking geen andere vervoersmiddelen hebben, koppelt VWS hen aan het Rode Kruis. In alle 25 veiligheidsregio’s staan hulpverleners klaar die de ouderen van en naar huis rijden.
‘Het is belangrijk dat mensen zo snel mogelijk een vaccinatie kunnen krijgen en daar kunnen wij als Rode Kruis bij helpen’, zegt algemeen directeur Marieke van Schaik.
Het Rode Kruis ondersteunt de corona-aanpak al sinds het begin. Inmiddels is de hulporganisatie bij 21 regio’s actief bij de vaccinatielocaties, waar zij voornamelijk mensen observeren in het eerste kwartier na de vaccinatie, om paraat te staan wanneer er een mogelijke bijwerking optreedt. In twee regio’s zetten Rode Kruis-hulpverleners ook prikken. Zij hebben allemaal een medische achtergrond of volgen een medische opleiding. Verder bieden de hulpverleners in een aantal regio’s ondersteuning bij de administratie en logistiek.