Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Vf tijdens de zomer: tien artikelen die je niet gemist mag hebben

Kort & Goed

1 september 2020

Tijdens de zomerperiode is het Vakblad fondsenwerving actief gebleven op de website. De fondsenwervende sector zat immers niet stil. Voor iedereen die tijdens zijn welverdiende vakantie heerlijk van de zon heeft genoten en net de koffers opgeborgen heeft, zetten we de tien belangrijkste berichten van de afgelopen zeven weken op een rijtje:

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie. © Shutterstock // sebra

door Marijn Thijs

NDP: Donateursvertrouwen geraakt door corona, maar niet heel hard

De wereld staat op zijn kop door de coronacrisis, maar het donateursvertrouwen is niet zo hard geraakt. Dat blijkt uit de peiling van het Nederlands Donateurspanel van WWAV, Kien en het CBF. De index staat nu op ongeveer hetzelfde punt als een half jaar geleden.

Privacy shield met VS ongeldig verklaard door EU Hof van Justitie

Op grond van Amerikaanse wetgeving hebben inlichtingen- en veiligheidsdiensten in de VS het recht om gegevens van EU-burgers te gebruiken. Dat komt niet overeen met de eisen van de AVG, dus het privacy shield is ongeldig verklaard. Dat raakt ook goede doelen die gebruik maken van Amerikaanse diensten voor de dagelijkse werkzaamheden. 

Rogare publiceert discussiepaper over botsende fondsenwervingsfilosofieën

Donateurgerichte of gemeenschapsgerichte fondsenwerving? De discussie tussen de twee kampen raakt soms oververhit. Denktank Rogare publiceerde een discussiepaper over de manier waarop de twee fondsenwervingsfilosofieën samen kunnen gaan. Directeur Ian MacQuillin denkt dat dat goed kan.

Culturele sector heeft het ook in de post-lockdown tijd zwaar

Makers, technici, curatoren; ze zien lege podia en worden geconfronteerd met schrijnende tekorten om producties uit te werken. Zo’n honderd museum verwachten hoogstens nog een jaar in bedrijf te kunnen blijven als ze niet verder worden gecompenseerd

Het Prins Bernhard Cultuurfonds lanceerde een campagne voor noodlijdende makers.

Giro555 in actie voor slachtoffers explosie Beiroet

Op 4 augustus werd Beiroet, de hoofdstad van Libanon, opgeschrikt door een enorme explosie. Giro555 werd geopend en mede dankzij een landelijke actiedag haalden de samenwerkende hulporganisaties dertien miljoen op

Eerder werd op een internationale donorconferentie op overheidsniveau 250 miljoen aan noodsteun bijeengebracht.  

Datalek bij Blackbaud

Eind juli werd bekend dat SaaS leverancier Blackbaud slachtoffer is geweest van een ransomware-aanval. Zij leveren vooral diensten aan non-profits en onderwijsinstellingen. Blackbaud moest een bedrag overmaken om de buitgemaakte data opnieuw te ontgrendelen.

Sociale ondernemingen krijgen aparte juridische status

Goed nieuws voor ondernemers en organisaties die maatschappelijke vraagstukken aanpakken. Met de ‘maatschappelijke BV’ krijgen zij juridische erkenning en actieve begeleiding bij wet- en regelgeving, kennisdeling en het verkrijgen van financiering.

UBO-register per 27 september 2020 in gebruik

Het kabinet heeft 27 september gekozen als ingangsdatum voor het UBO-register. Vanaf dan is het verplicht om uiteindelijk belanghebbenden in te schrijven. ANBI’s hebben geen uiteindelijk belanghebbende personen en schrijven daarom alle bestuursleden in.

Giving Tuesday start financierings- en opleidingsprogramma voor innovatieve leiders

Met de lancering van het Starling Collective wil Giving Tuesday ideeën financieren van talenten in de goededoelensector. Het programma bestaat uit coaching en leersamenwerking, maar ook uit microbeurzen om deelnemers een steuntje in de rug te geven. Inschrijven kan tot en met vandaag (1 september). 

Vakdag fondsenwerving uitgesteld

De Vakdag fondsenwerving, die volgende week (dinsdag 8 september) zou plaatsvinden, is helaas tot nader order uitgesteld. ‘Gezien de huidige situatie vinden we het niet langer verantwoord om de Vakdag in de huidige vorm te organiseren,’ aldus het Congresteam. https://www.fondsenwerving.nl/nieuws/bericht/2020/08/20/Vakdag-fondsenwerving-uitgesteld

Meer over Terugblik Zomervakantie

Marijn Thijs

Redacteur

Als redacteur houdt Marijn zich bezig met de invulling van fondsenwerving.nl en het Vakblad fondsenwerving. Hij is verantwoordelijk voor de journalistieke inhoud en vacatures op de website en schrijft (onderzoeks)verhalen en rubrieken voor het fysieke Vakblad. Marijn studeerde internationale journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen (MA) en is sinds 2019 verbonden aan het Vakblad.

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close