Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Datalek bij Blackbaud

Kort & Goed

30 juli 2020

SaaS leverancier blackbaud is in mei getroffen door een zogeheten ransomware-aanval. Blackbaud is internationaal actief vooral en levert vooral diensten aan non-profits en onderwijsinstellingen.

door Redactie Vf

Afgelopen mei heeft er een zogeheten ransomware-aanval plaatsgevonden. Bij zo'n aanval wordt geprobeerd om data te versleutelen waarna deze alleen maar kan worden hersteld als er een speciale code wordt ingevoerd. Vaak moet dan eerst een bedrag (meestal anoniem, bijvoorbeeld via Bitcoin) aan de cybercriminelen worden betaald. In een persbericht op de website van Blackbaud wordt gemeld dat in dit geval is betaald zodat de criminelen de buit gemaakte data zouden vernietigen. Blackbaud zegt hier bevestiging van te hebben ontvangen. Echter blijft het natuurlijk altijd mogelijk dat de daders hierover hebben geloggen en dat de buitgemaakte informatie later alsnog opduikt op het darkweb. 

Tijdens de aanval is naar eigen zeggen geen data buitgemaakt met bankgegevens of creditcardgegevens. Wel zouden gegevens zoals namen, leeftijden en adressen van donateurs, werkgevers, en informatie over giften zijn buitgemaakt. Backbaud heeft onder andere klanten in België en het Verenigd Koninkrijk. In België is in elk geval Plan België slachtoffer geworden van deze hack.

Meer over blackbaud Plan België Ransomware

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close