Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

250 miljoen euro toegezegd voor hulp Libanon tijdens internationale donorconferentie

10 augustus 2020

Op de internationale donorconferentie voor Libanon die zondag werd gehouden is een bedrag van 250 miljoen euro aan noodsteun bijeengebracht. Dat zei de conferentievoorzitter, de Franse president Macron, na afloop van de conferentie. De hoofdstad van het land, Beiroet, werd vorige week hard getroffen door een enorme explosie. De (economische) schade van de klap komt voor de Libanezen bovenop een grote economische- en gezondheidscrisis die al heerst.

De haven van Beiroet is verwoest, maar door de hele stad is de schade groot.
De haven van Beiroet is verwoest, maar door de hele stad is de schade groot. © Shutterstock // Alex Gakos

door Redactie Vf

De toekomst van het land staat op het spel, aldus Franse president Macron, die de digitale conferentie voorzat. Hij had de getroffen stad eerder deze week bezocht. De deelnemende landen gaven aan die oproep gehoor en zegden een kwart miljard toe, al drongen ze daar wel bij aan dat het geld besteed moet worden aan doelen die het Libanese volk ten goede komen. Veel Libanezen wantrouwen de eigen regering. In de nasleep van de explosie braken op verschillende plekken in het land protesten uit. Macron beloofde tijdens zijn bezoek dat het geld niet in verkeerde handen zal vallen. 

Volgens Macron moet het geld allereerst besteed worden aan medische hulp, voedselhulp en de snelle heropbouw van scholen en ziekenhuizen.

Namens Nederland schoof minister van Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag aan bij de conferentie. Volgens de Volkskrant zal Nederland ongeveer vier miljoen euro bijdragen. Nederland heeft al wel een gespecialiseerd hulpteam gestuurd. Ook is Giro555 geopend.

Bron: Knack
Meer over Noodhulp Sigrid Kaag Interntionale hulporganisaties Beiroet Emmanuel Macron Verenigde Naties

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close