Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Sociale ondernemingen krijgen aparte juridische status

13 juli 2020

Ondernemers en organisaties die maatschappelijke vraagstukken aanpakken, krijgen juridische erkenning en actieve begeleiding vanuit het kabinet bij wet- en regelgeving, kennisdeling en het verkrijgen van financiering. De ministerraad heeft vorige week ingestemd met een brief aan de Tweede Kamer van staatssecretaris Keijzer waarin de ‘maatschappelijke BV’ wordt aangekondigd. Daarmee krijgen sociale ondernemingen een aparte juridische status.

Beeld ter illustratie
Beeld ter illustratie © Shutterstock // Andrii Yalanskyi

door Redactie Vf

Bedrijven en organisaties die hiervoor mogelijk in aanmerking gaan komen, laten zich kenmerken door een statutair vastgelegde maatschappelijke missie. Er komt een aparte wet waarin criteria worden vastgelegd waaraan de onderneming moet voldoen om ingeschreven te worden als maatschappelijke BV.

'Van steeds groter belang'

‘Maatschappelijke ondernemers en organisaties zijn van steeds groter belang voor onze samenleving. Ze zorgen voor oplossingen voor uiteenlopende vraagstukken op het gebied van zorg of klimaat. Andere organisaties maken juist graag gebruik van werknemers met een achterstand tot de arbeidsmarkt,’ zegt staatssecretaris Keijzer.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat wordt geadviseerd door BMC en KPMG/Nyenrode, die eerder dit jaar onderzoek naar een gerichte ondersteuning van sociaal ondernemers deden. Het kabinet neemt die aanbevelingen over en neemt daar vervolgstappen op.

Verbeterde dienstverlening

Naast het invoeren van deze juridische vorm wordt de dienstverlening door de overheid aan maatschappelijke ondernemers verbeterd. Ze kunnen begeleid worden met vragen over wet- en regelgeving en er wordt een werkgroep ingesteld voor kennisdeling. Daarnaast wil het kabinet maatschappelijke ondernemingen betrekken in haar inkoop- en aanbestedingsbeleid. Ze zal onderzoek gaan doen naar de manier waarop dat het beste kan met behoud van het gelijke speelveld.

Meer over Social Enterprise Mona Keijzer Politiek Tweede Kamer Maatschappelijk Ondernemen MVO

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close