Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Positieve ontwikkelingen markt nalatenschappen, mits transparantieplicht donaties uit blijft

Onderzoek

13 augustus 2019

Donateurs staan elk jaar iets meer open om een goed doel op te nemen in zijn of haar testament. Dat blijkt uit de eerste resultaten van de Legacy Monitor, het consumentenonderzoek dat sinds 2014 de Nederlandse nalatenschappenmarkt analyseert. Tegelijkertijd lijken al deze positieve ontwikkelingen weg te vallen op het moment dat de dreigende publicatieplicht voor grote donaties erdoor zou komen.

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie.

door Marijn Thijs

Goede omstandigheden

46% van de gevraagde 50-plussers heeft ondertussen een testament en de groep die aangeeft bij overlijden aan een goed doel na te willen laten groeit. Ook voelt een groter deel van de oudere Nederlanders zich zekerder over hun financiële situatie op het moment dat ze met pensioen gaan – wat ook een positieve beweging voor de hoeveelheid nalatenschappen betekent. Over het algemeen zijn donateurs tevreden over goede doelen, al laten de respondenten van het onderzoek zich wel kritisch uit over de hoeveelheid verzoeken die ze krijgen, al valt dit voor nalatenschapsverzoeken nog wel mee.

De Legacy Monitor

De Legacy Monitor is een jaarlijks onderzoek van Arjen van Ketel en Legacy Foresight (VK). De Monitor analyseert de vooruitzichten voor de sector nalatenschappen en werkt daarvoor samen met 19 organisaties, waaronder Alzheimer Nederland, Greenpeace, het Liliane Fonds en het WNF. Van de top-100 grootste nalatenschappenwervers halen de aangesloten 19 organisaties ongeveer de helft van de inkomsten op, waardoor het onderzoek een goed overzicht van de totale markt geeft.

Publicatieplicht

Toch loopt de nalatenschappenmarkt gevaar, blijkt uit de resultaten van de Legacy Monitor. De toekomstige erflater blijkt namelijk totaal niet geïnteresseerd in nalaten als het goede doel waaraan ze grote bedragen schenken dat op hun site moet publiceren. Op dit moment ligt dat plan, wat voor bedragen boven de 15.000 euro moet gaan gelden, nog volop op tafel in politiek Den Haag. Slechts 2% van de bevraagden heeft expliciet geen bezwaar tegen de publicatieplicht, terwijl 60% aangeeft anoniem te willen blijven wanneer ze hebben gekozen voor een nalatenschap aan een bepaalde organisatie. Als de wet goedgekeurd wordt gooit het waarschijnlijk roet in het eten van de goede doelen.

Het volledige rapport van de Legacy Monitor met verdere specificaties volgt later dit jaar.

Meer over Doneren Transparantie Nalatenschappen

Marijn Thijs

Redacteur

Als redacteur houdt Marijn zich bezig met de invulling van fondsenwerving.nl en het Vakblad fondsenwerving. Hij is verantwoordelijk voor de journalistieke inhoud en vacatures op de website en schrijft (onderzoeks)verhalen en rubrieken voor het fysieke Vakblad. Marijn studeerde internationale journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen (MA) en is sinds 2019 verbonden aan het Vakblad.

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close