Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Terre des Hommes-ambassadeur Roelof Hemmen undercover in de Filipijnse kinderprostitutie

8 april 2019

‘Je kijkt naar jezelf door de ogen van zo’n kind. Daar staat een vieze, oude man, en het kind weet wat er dan moet gaan gebeuren. Het is verschrikkelijk om zoiets te doen.’

Roelof Hemmen.
Roelof Hemmen. © Terre des Hommes

door Marijn Thijs

BNR-journalist Roelof Hemmen zat afgelopen donderdagavond als ambassadeur van Terre des Hommes aan tafel bij de talkshow van Eva Jinek. Hij ging in de Filipijnen undercover als sekstoerist en zag met eigen ogen hoe gemakkelijk het is voor Westerse mannen om tegen betaling een tienermeisje te misbruiken. Zolang er maar genoeg biljetten op tafel gelegd worden moet alles mogelijk zijn.

Kinderprostitutie is een groot probleem in het Aziatische land, maar de politie is druk en het oprollen van zulke netwerken staat niet hoog op de prioriteitenlijst van de autoriteiten. Tijd om daar verandering in te brengen, vindt Terre des Hommes.

'Jack'

Hemmen neemt in November 2018 de identiteit van ‘Jack’ aan: een Amerikaanse zakenman die goed bevriend is met ‘Fred’, een consultant van Terre des Hommes die al langere tijd in het wereldje infiltreert. Via Facebook legt hij contact met Mrs. Lynn, een Filipijnse vrouw die kinderen verhandelt in de Filipijnse hoofdstad Manilla. Zij legt de mogelijkheden aan Hemmen voor; van ‘laundry’: orale seks, tot ‘cherry picking’: ontmaagding. De leeftijden die ze tijdens dit gesprek noemt liggen structureel tien jaar hoger dan de meisjes in werkelijkheid zijn.

'Het is verschrikkelijk om zoiets te doen.'

Een maand later ontmoet Hemmen Mrs. Lynn in een amusementspark in Manilla. Door met de meisjes op pad te gaan kan ‘Jack’ er zelf een uitzoeken die hij begeert. De pooier biedt keuze uit ongeveer twintig kinderen, inclusief die van haarzelf. ‘Jack’ kiest een meisje van twaalf uit. De volgende ochtend staat hij, met een verborgen camera in zijn zwartleren handtas, bij het meisje op de drempel.

‘Ik wilde natuurlijk geen seconde met haar in een kamer zijn, dat zou heel slecht zijn,’ vertelt Hemmen bij Jinek. ‘Ik voel mezelf weer in die deuropening staan: je ziet dat kind zitten. Er is zoveel kapot als zo’n kind daar zit en er komt een oude man binnen om seks met haar te hebben. Dan is er zo veel vernietigd. Dat was het gevoel dat ik had toen ik daar naar binnen keek. Ik wilde eigenlijk alleen maar weg.’

Hemmen maakt, zoals gepland, rechtsomkeert. Aan de bordeelhoudster vertelt hij dat hij bang is voor ‘zijn’ Amerikaanse overheid, die hem zwaar kan bestraffen voor zijn escapades. Hoewel hij geen stap in de kamer zette moet hij wel 40.000 Filipijnse pesos (omgerekend ongeveer 700 euro) aftikken.

'Ik voel mezelf weer in die deuropening staan. Ik wilde eigenlijk alleen maar weg.'

Shock

Terre des Hommes strijdt ervoor om kindersekstoerisme hoger op de agenda van de Filipijnse autoriteiten te zetten. De beelden die Hemmen maakte helpen daarbij. Daarnaast moet de actie afschrikwekkend werken, schrijft de non-profit op haar site. ‘We zitten niet alleen westerse daders op de hielen, maar ook de criminele netwerken’.

Sinds december houdt Mrs. Lynn zich koest, nadat een collega-pooier door toedoen van Terre des Hommes is opgepakt. Haar hangt een celstraf van dertig jaar boven het hoofd. Negen van de meisjes uit haar bordeel zijn gered en naar een safehouse gebracht. De undercoveractie heeft effect gehad, zij het op zeer kleine schaal. ‘Het is een druppel op een gloeiende plaat,’ concludeerde Hemmen zelf.

Meer informatie over de belevenissen van Roelof Hemmen en de missie van Terre des Hommes is te vinden op de site van de charity. Daar is ook het eerste deel van een videoserie te zien. 

 

Meer over Terre des Hommes Kinderen

Marijn Thijs

Redacteur

Als redacteur houdt Marijn zich bezig met de invulling van fondsenwerving.nl en het Vakblad fondsenwerving. Hij is verantwoordelijk voor de journalistieke inhoud en vacatures op de website en schrijft (onderzoeks)verhalen en rubrieken voor het fysieke Vakblad. Marijn studeerde internationale journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen (MA) en is sinds 2019 verbonden aan het Vakblad.

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close