Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

IF wordt Nederland Filantropieland

25 november 2016

Nederland is een organisatie armer en een beweging rijker. Nederland Filantropieland moet van oude branchevereniging een moderne beweging met een open structuur maken

door Redactie Vf

Nederland is een organisatie armer en een beweging rijker. Met de naamswijziging naar Nederland Filantropieland moet van het IF - midden jaren negentig voortgesproten uit het toenmalige Instituut voor Sponsoring en Fondsenwerving (ISF) en Het Genootschap van Fondsenwervers (NGF) - een moderne beweging met een open structuur maken.

Een community van bestuurders, zelfstandigen en medewerkers, professionals en niet-professionals, dat is wat Nederland FIlantopieland (NLFL) wil zijn. NLFL wordt een breed en open platform om te ontmoeten en kennis te delen: Iedereen kan en mag bijdragen, financieel of in natura als kennisdeler. Juist deze open benadering sluit volgens NLFL aan bij de ontwikkelingen in de maatschappij. Zo valt in het mission statement te lezen:

'Steeds meer mensen zijn betrokken. Internationaal, nationaal, regionaal en lokaal. Het is een brede en veelkleurige beweging. Door kennis te delen, te inspireren en met elkaar in contact te treden leren we van elkaar. Zo ontwikkelen bestaande particuliere initiatieven zich beter en nieuwe initiatieven sneller. Samenwerken aan een omgeving waarin goede doelen de beste prestaties leveren en op het grootst mogelijke draagvlak mogen rekenen.'

NLFL lijkt zich op het vlak van kennisdelen weinig beperkingen te hebben opgelegd. Het kennisplatform van de beweging moet over zo’n beetje alles gaan dat te maken heeft met ‘de vrijwilligheid van private bijdragen die ten goede komen aan het algemeen nut’: vrijwillige bijdragen door mensen, bedrijven, goededoelenorganisaties en religieuze instellingen; vrijwillige bijdragen in de vorm van geld en goederen (donaties), maar ook van tijd en expertise (vrijwilligerswerk).

Ook branchevereniging

Toch wil NLFL – dat nu zo’n 600 leden telt, waarvan 200 organisaties – zich ook als branchevereniging blijven profileren en de belangen van de leden behartigen bij de totstandkoming van wet- en regelgeving, zoals de fiscale regelingen omtrent giftenaftrek.

Grote stap

Desalniettemin is de transformatie een grote stap die risico’s met zich meebrengt: om de omslag tot een succes te maken, moet het aantal leden– waaronder organisaties - groeien. Fons van Rooij, drijvende kracht achter het project, zegt in een interview met De Dikke Blauwe de toekomst van NLFL met vertrouwen tegemoet te zien:

'In het kielzog van de leden komen ook de organisaties die zij vertegenwoordigen. We bouwen de beweging - want dat is het - stap voor stap uit. Nu staat het online platform er, maar de komende maanden gaan we het met de bijna honderd vrijwilligers, en iedereen die zich geroepen voelt bij te dragen, zorgvuldig aanvullen met de kennis die onder ons is. Wikipedia is ook niet in één dag gebouwd. In februari 2017 hebben we het met elkaar voor een belangrijk deel gefixed, en rollen we het uit naar al die duizenden vertegenwoordigers van organisaties die nu nog buiten onze netwerk vallen.'  

Een lidmaatschap van Nederland Filantropieland bedraagt 175 euro. Organisaties betalen afhankelijk van hun omvang 87,50 euro tot 875 euro. Afhankelijk van de bijdrage aan het kennisplatform kan de contributie bovendien naar beneden worden bijgesteld.

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close