Jaargang 19, nummer 2

Artikelen in dit nummer

 • Fondsenwerving of/en filantropie?

  14 april 2017 om 09:00

  De Vereniging van Fondsenwervende Instellingen (VFI) werd in 2016 Goede Doelen Nederland (niet GDN!). In datzelfde jaar werd Het Instituut Fondsenwerving omgedoopt in Nederland Filantropieland. De samenwerkingsvorm van de brancheorganisaties in ons werkveld heet Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie (SBF). Alleen bij de vermogensfondsen kan je zien dat dat geld ooit bijeengebracht is: Vereniging van Fondsen (FIN). In rap tempo is zo het begrip fondsenwerving verdwenen.

  Lees meer over "Fondsenwerving of/en filantropie?"
 • Waar het mis kan gaan (en ging)

  14 april 2017 om 07:00

  In het artikel hiervoor gaat het over risico's. We illustreren de noodzaak om daarover na te denken met een aantal actuele ontwikkelingen
  en gebeurtenissen.

  Lees meer over "Waar het mis kan gaan (en ging)"
 • Hoe natuurmonumenten OERRR werd

  14 april 2017 om 07:00

  Op 15 februari 2012 om 15.00 uur had René Terhorst van Natuurmonumenten zijn OERRR-moment. Dat was het begin van wat OERRR zou worden. Met veel enthousiasme gingen ze aan de slag bij Natuurmonumenten. Maar dat het zo succesvol zou worden, was ook voor hen een verrassing.

  Lees meer over "Hoe natuurmonumenten OERRR werd"
 • Gosse Bosma president European Fundraising Association

  14 april 2017 om 07:00

  Toen in 1991 een aantal charidirecteuren en hoofden Fondsenwerving de Vereniging van Fondsenwervende Instellingen (nu Goede Doelen Nederland) en het Nederlands Genootschap van Fondsenwervers (opgegaan in Nederland Filantropieland) oprichtten, behoorden ze daarmee in de Europese fondsenwervingssector tot de voorhoede. In de jaren daarna kwamen veel van de Europese landen langszij en in 2002 werd EFA opgericht.

  Lees meer over "Gosse Bosma president European Fundraising Association"
Close