Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Crowdfunding door culturele instellingen: onderzoek naar de goede randvoorwaarden

28 februari 2023

Donatie- en beloning-gebaseerde crowdfunding is in Nederland, financieel gezien, vooral succesvol gebleken in de culturele sector, maar het wordt grotendeels gebruikt door privépersonen.1 Voor veel culturele instellingen is crowdfunding een nieuwe ervaring. Hoe ervaren medewerkers van culturele instellingen het gebruik van crowdfunding? Om hier een antwoord op te geven zijn er vijftien interviews afgenomen bij medewerkers verbonden aan cultuurgerelateerde crowdfundingprojecten, gefinancierd via de crowdfundingplatformen Voordekunst of Creative Funding.

door Claire van Teunenbroek, Rosa Smits

Dit artikel is geschreven op basis van de masterscriptie van Rosa Smits, onder begeleiding van Claire van Teunenbroek. De uitkomsten zijn ook verwerkt in de Geven in Nederland 2022 special ‘Een verkenning van online werven door goede doelen, culturele instellingen en universiteiten’.2

Word lid van Vf & fondsenwerving.nl en krijg direct toegang

✔ Onbeperkt toegang tot alle content op fondsenwerving.nl
✔ Korting op diverse opleidingen en trainingen
✔ Kosteloze toegang tot de Vakdag fondsenwerving. Dit jaar (2024) op 17 september in het Beatrix Theater!

Of registreer je gratis om dit artikel te lezen:

https://www.fondsenwerving.nl/vf-account-maken

Registreer
Heb je al een Vf-account? Log dan in
Meer over Cultuur Crowdfunding Creative Funding Voordekunst Fondsenwerving Academica Claire van Teunenbroek Vf 25-1 Rosa Smits

Claire van Teunenbroek

Gastauteur

Claire van Teunenbroek is assistent-professor in marketing en ondernemerschap aan de Universiteit van Twente. Ze onderzoekt de waarde en het belang van crowdfunding: hoe realistisch is het en wat kan een bedrijf, persoon of goed doel ermee bereiken? Ze kijkt zowel naar de gevende kant (donateur) als de wervende kant. Eerder was ze werkzaam als onderzoeker bij Geven in Nederland (VU Amsterdam).

Rosa Smits

Rosa Smits is medewerker bij het Stedelijk Museum Fonds.

Wekelijksenieuwsbrief

Vond je dit een goed verhaal? Wil je meer van dit soort artikelen automatisch in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief 👇

Close