Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

‘Overheid moet actie ondernemen om gezondheid kinderen te bevorderen’

Nieuws

31 oktober 2023

De helft van de Nederlanders vindt dat de landelijke politiek de afgelopen jaren te weinig heeft gedaan voor de gezondheid van kinderen. Dat blijkt uit recent representatief onderzoek onder ruim duizend Nederlanders in opdracht van 22 samenwerkende gezondheidsfondsen die toewerken naar een gezonde generatie. Drie op de vier respondenten wil dat een nieuwe regering actie onderneemt.

Een selectie gezonde producten (groente, fruit, noten, vette vis).
Een selectie gezonde producten (groente, fruit, noten, vette vis). © Shutterstock // Antonina Vlasova

door Redactie Vf

‘Het onderzoek laat zien hoe belangrijk Nederlanders het vinden dat kinderen in een gezonde omgeving kunnen opgroeien. In de grondwet staat ook dat de overheid maatregelen dient te treffen ter bevordering van de volksgezondheid,’ zegt Mark Monsma, directeur van het samenwerkingsverband de Gezonde Generatie. ‘We willen dat alle politici, ongeacht hun politieke kleur, hier de komende kabinetsperiode serieuzer werk van maken. Dat betekent bijvoorbeeld passende wet- en regelgeving maken in het belang van een gezonde generatie.’

Uit het onderzoek komt onder andere naar voren dat een ruime meerderheid wil dat er duidelijke regels komen voor het bedrijfsleven om tot een gezondere leefomgeving te komen (72 procent) en dat fabrikanten en verkopers strenger worden gecontroleerd om de gezondheid van kinderen te beschermen (zeventig procent). Monsma zelf noemt het betaalbaarder maken van gezonde voeding, het terugdringen van het aantal verkooppunten van tabak en inzet op het gebied van mentale gezondheid als speerpunten.

Monsma: ‘Het is nog veel te moeilijk om gezonde keuzes te maken in Nederland. Elke dag worden jongeren en kinderen in hun directe omgeving blootgesteld aan ongezonde prikkers, zoals fastfood, sigaretten, vapes en alcohol. Bovendien zijn gezonde keuzes nog te duur en is er te weinig stimulans om te bewegen. Ook de prestatiedruk op joongeren neemt toe, op school en in de samenleving als geheel. Om het tij te keren is de hulp van de politiek keihard nodig.’

Maandag 6 november vindt in Café Dudok in Den Haag het Gezonde Generatie Verkiezingsdebat plaats. Kandidaat-Kamerleden van o.a. D66, GroenLinks-PvdA en VVD doen mee.

Meer over Gezondheid Politiek Gezonde Generatie Samenwerkende Gezondheidsfondsen Mark Monsma SGF

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close