Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Maatschappelijke diensttijd als middel om meer jongeren te verbinden aan maatschappelijke organisaties

13 april 2023

Maatschappelijke organisaties zoeken steeds vaker naar manieren om de positie van jongeren in de samenleving te versterken en jonge vrijwilligers aan zich te verbinden. Het programma maatschappelijke diensttijd (MDT) kan daarbij ondersteunen. MDT zorgt ervoor dat jongeren inzien hoe betekenisvol en leerzaam vrijwilligerswerk is en stimuleert de ontwikkeling van lokale vrijwilligersnetwerken.

Jongeren pakken verjaardagsboxen in voor kinderen in armoede.
Jongeren pakken verjaardagsboxen in voor kinderen in armoede. © Young Impact

door Gastauteur

Branded Content

Dit artikel wordt je aangeboden door Diversion. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoording van Vakblad fondsenwerving.

Jongeren in de lead

MDT is een programma van het ministerie van OCW, in samenwerking met jongeren, maatschappelijke organisaties, scholen, gemeenten en andere ministeries. Tijdens dit programma kiezen jongeren - tussen de twaalf en dertig jaar - ervoor hun talenten te ontwikkelen, nieuwe mensen te ontmoeten en tegelijkertijd iets te doen voor een ander. Inmiddels hebben al meer dan vijfduizend organisaties zich aangesloten bij het netwerk, waaronder maatschappelijke organisaties zoals vrijwilligerscentrales, welzijnsorganisaties en stichtingen.

'’t Stationnetje' in Friesland is een van die organisaties. Projectmedewerker Patrick van Beijeren: ‘Ik zie dat jongeren na hun deelname aan MDT anders in het leven staan. Het helpt ze uit hun comfortzone te komen, nieuwe dingen te leren en succeservaringen op te doen. Wat hun achtergrond is of waar ze ook mee zitten, bij MDT mogen ze zijn wie ze zijn en doen ze ertoe.’

Jongeren bij 't Stationnetje

Jonge vrijwilligers werven

Uit onderzoek blijkt dat als jongeren een eerste positieve ervaring hebben met vrijwilligerswerk, ze sneller geneigd zijn zich opnieuw in te zetten. MDT kan jongeren die eerste positieve ervaring bieden. Daarnaast stimuleren de ervaringen van MDT-deelnemers ook weer andere jongeren om mee te doen. Ike van Keulen is coördinator bij MDT-project 'We are in charge' dat onder andere met gevluchte jongeren werkt. Hij vertelt: ‘Dankzij dit MDT-project bereiken we deze jongeren veel beter en kunnen we participatie bevorderen. Ook levert het veel vrijwilligers op, omdat als ze eenmaal als statushouder geïntegreerd zijn, graag iets terug willen doen voor de samenleving.’

Community van jongeren

MDT zorgt ervoor dat jongeren kunnen bijdragen aan de samenleving op een manier die bij hen past. ‘Binnen ons project organiseren jongeren activiteiten, maar ook adviseren zij de gemeente op allerlei terreinen,’ vertelt van Keulen, ‘Ze hebben bijvoorbeeld het initiatief genomen om een antikraakgebouw in te richten als ontmoetingsplek en een korte film gemaakt over rellen. Daar zijn ze maandenlang mee bezig geweest en het resultaat is echt geweldig. Dat kan zo op Videoland!’ Het is Van Beijeren dankzij MDT gelukt om jongeren duurzaam te verbinden aan de organisatie: 'Ik vind het heel vet dat er inmiddels een community aan het ontstaan is van jongvolwassenen die elkaar weten te vinden en niet bang zijn om vragen aan elkaar te stellen. Die peer-to-peer ondersteuning werkt het allerbeste.'

Sluit je aan bij het netwerk!

Wil jij ook jongeren verbinden aan jouw organisatie en bijdragen aan een sterkere samenleving? Er is wederom subsidie beschikbaar waarmee maatschappelijke organisaties een MDT-project kunnen starten. Meer informatie over Subsidieregeling MDT 2023 vind je via onderstaande link:

Meer informatie

Meer over Vrijwilligerswerk Jongeren 't Stationnetje Diversion Ike van Keulen Maatschappelijke Diensttijd Maatschappelijke organisaties Patrick van Beijeren

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close