Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Met gevaar voor eigen leven: mensenrechtenactivisten ook online aangevallen

29 juni 2022

Mensenrechtenactivisten, die bijvoorbeeld opkomen voor de rechten van vrouwen, de LGBTQIA-community of het klimaat, worden vaak fysiek bedreigd. Maar ze worden ook online aangevallen, onder andere door overheden en religieuze organisaties. Het Vakblad sprak met Frerieke van Bree, van het Digital Defenders Partnership (DDP), geleid vanuit Hivos en subsidiënt, het Ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa), bij monde van Guus van Zwoll.

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie.

door Petra Hoogerwerf

Hoeveel mensenrechtenactivisten worden aangevallen?

Van Zwoll (BuZa): ‘Het rapport Global Analysis van Front Line Defenders, 2021, schrijft dat er in 2021 358 mensenrechtenactivisten werden vermoord in 35 landen. Global Witness doet ander onderzoek, naar klimaatrechtenverdedigers en noemt het getal van driehonderd. Sommige landen komen niet in de rapporten voor omdat er geen informatie over is, zoals Noord-Korea. Naast moorden en (online) bedreigingen ondervinden de activisten ook juridische vervolgingen of worden ze beticht van belastingfraude, zodat ze geen tijd kunnen besteden aan hun activisme.’ (zie ook www.rsf.org/en/index)

Word lid van Vf & fondsenwerving.nl en krijg direct toegang

✔ Onbeperkt toegang tot alle content op fondsenwerving.nl
✔ Korting op diverse opleidingen en trainingen
✔ Kosteloze toegang tot de Vakdag fondsenwerving. Dit jaar (2024) op 17 september in het Beatrix Theater!

Of registreer je gratis om dit artikel te lezen:

https://www.fondsenwerving.nl/vf-account-maken

Registreer
Heb je al een Vf-account? Log dan in
Meer over Ministerie van Buitenlandse Zaken Hivos Mensenrechten Cyberaanval Digital Defenders Partnership Frerieke van Bree Vf 24-3 Activisten Guus van Zwoll Mensenrechtenactivisten

Petra Hoogerwerf

Hoofdredacteur

Petra Hoogerwerf is sinds 6 september 2021 hoofdredacteur van het Vakblad fondsenwerving. Ze is pionier op het gebied van fondsenwerving in Nederland. Ze richtte de eerste opleiding op en is een veel gevraagd spreker. Tevens schreef ze de bestsellers Vonk! Fondsen werven met hoofd en hart en Échte winst, ondernemen met impact.

Wekelijksenieuwsbrief

Vond je dit een goed verhaal? Wil je meer van dit soort artikelen automatisch in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief 👇

Close