Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

De toekomst van ontwikkelingshulp: #shiftthepower

13 januari 2022

Westerse ontwikkelingshulporganisaties moeten transformeren of ze houden op te bestaan’, daar is Moses Isooba, executive director van het National NGO Forum in Oeganda, duidelijk over. Sinds een paar jaar speelt de discussie over de rol van Westerse ontwikkelingshulporganisaties in het Zuiden, onder de noemer #shiftthepower. Zuidelijke organisaties willen meer inspraak over besteding van gelden en vragen om een gelijkwaardige relatie en eigenaarschap. Het gaat niet alleen om het verschuiven van macht van Noord naar Zuid, maar ook van mannen naar vrouwen en naar lokale gemeenschappen. Dat vergt óók dat Zuidelijke organisaties niet alleen afhankelijk zijn van Noordelijke donoren maar zich ook richten op fondsenwerving in eigen land. Een gesprek met Moses Isooba, Kees de Jong en Corine Aartman van Wilde Ganzen.

De kracht van georganiseerd opkomen voor je rechten in de Filipijnen, #shiftthepower in actie.
De kracht van georganiseerd opkomen voor je rechten in de Filipijnen, #shiftthepower in actie. © Panos

door Petra Hoogerwerf

Over macht en geld

Isooba: ‘In internationale ontwikkelingshulporganisaties begon men vragen te stellen over de rol van noordelijke, westerse ngo’s: Hoe werken we samen met de ngo ter plekke? Is het een partnership of een funding relationship? Tijdens deze debatten kregen internationale ngo’s zoals Cordaid, Hivos of CARE de vraag of ze niet te veel macht hadden.’

Word lid van Vf & fondsenwerving.nl en krijg direct toegang

✔ Onbeperkt toegang tot alle content op fondsenwerving.nl
✔ Korting op diverse opleidingen en trainingen
✔ Kosteloze toegang tot de Vakdag fondsenwerving. Dit jaar (2024) op 17 september in het Beatrix Theater!

Of registreer je gratis om dit artikel te lezen:

https://www.fondsenwerving.nl/vf-account-maken

Registreer
Heb je al een Vf-account? Log dan in
Meer over Afrika Ontwikkelingshulp Ontwikkelingssamenwerking Wilde Ganzen Corine Aartman #shiftthepower Vf 23-6 Change the Game Academy Kees de Jong Moses Isooba Ubuntu Uganda National NGO Forum

Petra Hoogerwerf

Hoofdredacteur

Petra Hoogerwerf is sinds 6 september 2021 hoofdredacteur van het Vakblad fondsenwerving. Ze is pionier op het gebied van fondsenwerving in Nederland. Ze richtte de eerste opleiding op en is een veel gevraagd spreker. Tevens schreef ze de bestsellers Vonk! Fondsen werven met hoofd en hart en Échte winst, ondernemen met impact.

Wekelijksenieuwsbrief

Vond je dit een goed verhaal? Wil je meer van dit soort artikelen automatisch in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief 👇

Close