Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Nederland vrijgevig tijdens eerste #GivingTuesdayNL

5 december 2019

Afgelopen dinsdag 3 december werd voor het eerst #GivingTuesdayNL gehouden. Een internationale dag om iets goeds te doen voor een ander, in de vorm van een donatie of vrijwilligerswerk. Aan GivingTuesday, in 2012 opgericht in Amerika, doen onderhand 70 landen mee. Hoe zat het, dinsdag 3 december, met het geefgedrag van de Nederlander en kunnen we terugkijken op een geslaagde actie?

Hartje van de Nederlandse vlag met daarin de tekst #GivingTuesdayNL 3 december 2019
Hartje van de Nederlandse vlag met daarin de tekst #GivingTuesdayNL 3 december 2019

door Caroline Vlietstra

Aan #GivingTuesdayNL deden dit jaar al meer dan 255 goede doelen en zo’n 30 andere organisaties mee. Een goed begin dus. De acties liepen uiteen van donaties in de vorm van geld, maar deze dag stond ook in het teken van de ander helpen, vrijwilligerswerk, geven aan de voedselbank en de goede doelen kringloopwinkel. Als Nederlanders maar, na alle gekte en hebberigheid van Black Friday en Cyber Monday, op wat voor manier dan ook, gaven en, niet aan zichzelf, maar aan een ander dachten.

(C) GivingTuesdayNL

Nationale feestdag van vrijgevigheid

Theo Hesen, samen met Jordan van Bergen oprichter van #GivingTuesdayNL kijkt terug op een geslaagde eerste editie: ‘Het voelde dinsdag 3 december aan als een nationale feestdag van vrijgevigheid. Als je weet dat er 255 goede doelen van alles voor een ander aan het doen zijn, dan is de missie geslaagd. Zeker als je bedenkt dat er tegelijkertijd in 70 andere landen hetzelfde feest van geven gevierd wordt. Het is nog niet zo vaak voorgekomen dat er op één dag zoveel goede doelen het publiek hebben aangesproken om iets voor een ander te doen. Mijn streven, samen met die van medeoprichter Jordan van Bergen en meest actieve vrijwilliger, Sara Bori en vele anderen, is die 255 goede doelen en 30 andere organisaties volgend jaar op z’n minst te verdubbelen.’

De eerste cijfers zijn inmiddels bekend. Kunnen we terugkijken op een geslaagde eerste #GivingTuesdayNL? ‘Jazeker! De eerste berichten die we over andere crowdfunding platforms binnen krijgen, geven aan dat het om zeer substantiële bedragen gaat. Zo zag Crowdfunding platform Geef.nl het gemiddelde donatiebedrag tijdens #GivingTuesdayNL stijgen tot €48,62. Dit terwijl het gemiddelde donatiebedrag over het hele jaar 2019 op het platform niet hoger lag dan €34,34. De individuele donatie lag op 3 december dus 14,28 euro hoger lag dan in de rest van het jaar.’ 

#GivingTuesdayNL was van 11.00 tot 14.00 trending op Twitter. In die tijd bereikte de actie 1,25 miljoen Twitteraars

Resultaten

Op de site van #GivingTuesdayNL stromen de resultaten binnen:

#GivingTuesdayNL maakte donderdag 5 december rond 16.00 de donatiecijfers bekend

Ook worden de resultaten per stichting bekend gemaakt:

Huis aan het Water

Huis aan het Water biedt omvang en steun voor mensen met kanker. Ze hebben tijdens #GivingTuesdayNL een belmarathon gehouden. Vrienden van het Huis hebben hun relaties gebeld en hebben met elkaar het enorme bedrag van 41.800 euro opgehaald.

ME/CVS-Stichting Nederland

De ME/CVS-Stichting Nederland is een patiëntenvereniging die de belangen behartigt van patiënten die lijden aan Myalgische Encefalomyelitis (ME) en van hun naasten. Op een ‘normale’ dag krijgt de stichting een paar honderd bezoekers op de Facebookpagina. Tijdens #GivingTuesdayNL bekeken 14.000 mensen de informatievideo.

Vrienden Noordwest Ziekenhuis

Vrienden van Noordwest zetten zich in om het verblijf van patiënten binnen Noordwest Ziekenhuisgroep te veraangenamen en het herstel te bevorderen. Samen met Vrienden realiseren zij wensprojecten die niet uit het standaard ziekenhuisbudget kunnen worden betaald. De vrienden van Noordwest Ziekenhuis gaven tijdens #GivingTuesdayNL een bedankje aan het verplegend personeel. Dit om eens iets terug te doen voor de mensen die het hele jaar door zoveel zorg geven aan de patiënten.

Friendship Foundation

Stichting Friendship Foundation wil in Sri Lanka de leefomstandigheden verbeteren van mensen die niet altijd gezien worden. Tijdens #GivingTuesdayNL vroeg de stichting geld om een naaimachine te kopen voor Melani en Harshani. En dat is gelukt! De wens van Harshani en Melani is in vervulling gegaan. Dankzij de steun van vele donateurs kan er een naaiatelier worden ingericht. De stichting hoopte op een bijdrage van € 500,00, maar zijn blij verrast en dankbaar met de €1.020,26 die ze hebben mogen ontvangen.

Volgend jaar vindt #GivingTuesdayNL plaats op dinsdag 1 december. Wie mee wil doen kan zich nu alvast aanmelden voor de nieuwsbrief.

Meer over #GivingTuesday Doneren Vrijwilligers Jordan van Bergen Theo Hesen Black Friday

Gerelateerde berichten

Caroline Vlietstra

Journalist Vf

Caroline is zowel fotograaf als journalist en werkt namens haar eigen bedrijf voor verschillende opdrachtgevers waaronder Veilig Verkeer Nederland, ZUIDAS.magazine, Tirol Werbung, Oranje Boven, Voigt Travel en UIT magazine. Voordat ze als freelancer aan de slag ging, werkte ze 29 jaar bij Dagblad De Telegraaf (TMG). Haar bureau stond op verschillende redacties waarvan de laatste 17 jaar bij de Reiskrant. Caroline is lid van de redactie van Vakblad fondsenwerving.

Wekelijksenieuwsbrief

Vond je dit een goed verhaal? Wil je meer van dit soort artikelen automatisch in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief 👇

Close