Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

PostNL neemt Sandd over

Kort & Goed

25 februari 2019

Postbedrijf PostNL neemt zakelijk postvervoerder Sandd over. PostNL en Sandd informeren vandaag al hun medewerkers over de plannen. Vandaag wordt ook de melding gedaan bij de ACM, waarmee het goedkeuringstraject formeel wordt gestart. 

Het logo van Sandd in een grasveld.
Het logo van Sandd in een grasveld. © Irmo Keizer

door Redactie Vf

PostNL neemt alle aandelen van Sandd over, onder voorbehoud van goedkeuring van de transactie door de autoriteiten en na raadpleging van de ondernemingsraden en de vakorganisaties.

Goedkeuringstraject

Vandaag melden PostNL en Sandd het voornemen om samen te gaan aan de toezichthouder ACM. De ACM is op basis van de Mededingingswet bevoegd te oordelen over de mededingingsrechtelijke aspecten. Mocht de ACM onverhoopt geen goedkeuring geven, dan kunnen partijen alsnog toestemming vragen aan de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat. Zij kan die toestemming geven als er sprake is van zwaarwegende redenen van algemeen belang. Beide bedrijven hebben hun ondernemingsraden en de vakorganisaties op de hoogte gebracht van de voorgenomen transactie. De betrokken ondernemingsraden staan positief tegenover dit voornemen.

De transactie waardeert Sandd op een ondernemingswaarde van €130m en voorziet in de aankoop van alle (100%) Sandd aandelen.

Groot draagvlak voor consolidatie

Eerder vorig jaar bleek dat er brede politieke steun was voor consolidatie in de Nederlandse postmarkt. Deze volgde na een brief van Staatssecretaris Keijzer aan de Tweede Kamer over de toekomst van de postmarkt in Nederland, die zij opstelde naar aanleiding van de Postdialoog. De Postdialoog benoemt consolidatie tussen PostNL en Sandd als de enige optie die de continuïteit van de postvoorziening bestendigt voor de Nederlandse samenleving. Door het samenvoegen van de volumes van de twee netwerken worden schaalvoordelen gerealiseerd. Dit is belangrijk om de post betaalbaar te houden in een krimpende markt. Ook voor een sociaal verantwoorde transitie van post naar de toekomst, is consolidatie de beste optie voor Nederland.

Herna Verhagen, CEO van PostNL: “Met dit voorgenomen samengaan wordt het fundament voor een duurzame Nederlandse postdienstverlening zeker gesteld. De bundeling van de twee landelijke postnetwerken is van groot belang om de Nederlandse postmarkt betrouwbaar, betaalbaar, vernieuwend en toegankelijk te houden voor iedereen. Maar ook de lange termijn werkgelegenheid voor postbezorgers krijgt hiermee een steviger fundament. Hier hebben wij ons steeds voor ingespannen.”

Ronald van de Laar, directeur van Sandd Holding: “Ik ben enorm trots op wat mijn collega’s na de liberalisering van de postmarkt tot stand hebben gebracht. Vanwege de alsmaar afnemende postvolumes in Nederland door digitalisering moeten we realistisch blijven. En dus is het gewoon verstandig om te kiezen voor een sterk, Nederlands postnetwerk dat voor consument, zakenleven en medewerker de beste oplossing voor de lange termijn is. Er is geen andere manier om de continuïteit van de postdienstverlening in Nederland in stand te houden. Wij zullen ook goede afspraken met elkaar maken over de integratie van onze netwerken en over onze medewerkers. Hoe eerder de benodigde goedkeuring wordt afgerond, hoe beter het is voor alle betrokkenen.”

Wekelijksenieuwsbrief

Vond je dit een goed verhaal? Wil je meer van dit soort artikelen automatisch in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief 👇

Close