Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Nierstichting in actie voor patiënten

5 november 2018

De Nierstichting is inmiddels vijftig jaar actief en ontwikkelt zich steeds meer tot een lobby-organisatie. Als inhoudelijk expert is de stichting aanjager van alles wat het leven van nierpatiënten kan verbeteren. Directeur Tom Oostrom loopt langs de ontwikkelingen en legt uit waarom deze in zijn sector bittere noodzaak zijn.

Gezonde nieren zijn van levensbelang. Werken je nieren niet, dan moet je dialyseren of een niertransplantatie krijgen om in leven te blijven. Dialyse is een loodzware behandeling: het tast je lichaam aan en heeft een enorme impact op je leven. Dat weten veel mensen niet. Jaarlijks overlijdt een op de zes dialysepatiënten. Transplantatie geeft veel langere overlevingskansen, maar de wachttijd op een donornier is lang.

Dialysepatiënt Fabien
Dialysepatiënt Fabien © Nierstichting

door Carolien Lindeman

Nierdonatie van levensbelang

Als je in aanmerking komt voor transplantatie, dan is een nier die bij leven door iemand wordt gedoneerd de beste optie. Een nier van een levende donor gaat gemiddeld twee keer langer mee dan een nier die is gedoneerd door een overleden donor, ook wel een postmortale nier genoemd. De voordelen voor de patiënt zijn vele. Zo kan je de donatie plannen waardoor de patiënt de donornier in optimale gezondheid kan ontvangen. Daarom zet de Nierstichting zich in voor nierdonatie bij leven. ‘Wij stimuleren actief het bewustzijn over het belang van orgaandonatie, zowel bij leven als na overlijden. Want dat kan levens redden’, stelt Tom. ‘Maar nierdonatie bij leven is een persoonlijke keuze die mensen goed voor zichzelf moeten afwegen. Wij willen de donor en de patiënt in hun keuzeproces zo goed mogelijk ondersteunen door middel van de juiste informatie over orgaandonatie en een optimale begeleiding in dit proces. De kennis over nierdonatie schiet nogal eens tekort. Zo wordt er nog steeds gedacht dat nierdonatie bij leven alleen binnen de familie kan.’

Word lid van Vf & fondsenwerving.nl en krijg direct toegang

✔ Onbeperkt toegang tot alle content op fondsenwerving.nl
✔ Korting op diverse opleidingen en trainingen
✔ Kosteloze toegang tot de Vakdag fondsenwerving. Dit jaar (2024) op 17 september in het Beatrix Theater!

Of registreer je gratis om dit artikel te lezen:

https://www.fondsenwerving.nl/vf-account-maken

Registreer
Heb je al een Vf-account? Log dan in
Meer over Vf 20-4

Carolien Lindeman

Journalist Vf

Carolien (1987) rolde na haar studie Journalistiek in Groningen direct door naar haar eerste klus als redacteur en eindredacteur voor het personeelsblad van Amsterdams openbaarvervoerbedrijf GVB. Hiervoor reist ze regelmatig door Amsterdam en maakt ze reportages, interviews, nieuwsberichtenen nieuwsbrieven. Ze is ook web- redacteur voor de GVB-website over de Noord-Zuidlijn. Daarnaast schrijft ze voor diverse andere publicaties zoals voor de ANWB en in het vakblad Metaaljournaal. Carolien is lid van de redactie van Vakblad fondsenwerving.

Wekelijksenieuwsbrief

Vond je dit een goed verhaal? Wil je meer van dit soort artikelen automatisch in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief 👇

Close