Advertentie

Procurios StayUnited

''Hier om te helpen'' 150 jaar Nederlandse Rode Kruis

Kennis

29 september 2017

Het Rode Kruis Nederland bestaat dit jaar honderdvijftig jaar en dat wordt herdacht met onder meer een jubileumboek. Onderzoeker Lau Schulpen schreef een kritsche analyse van deze historische terugblik.

door Gastauteur: Lau Schulpen

Het ontstaan

Het Rode Kruis ontstond na een bloedige veldslag tussen Frankrijk en Oostenrijk in 1859. De Zwitserse bankier Henri Dunant nam het initiatief om in elk land vrijwillige hulpverenigingen op te richten. Om zo gewonden op het slagveld te verzorgen. Het rode kruis op een witte vlag wordt het kenteken dat hun neutraliteit en bescherming biedt. In 1863 richtten zestien Europese staten het Internationale Rode Kruis op. De afspraken zijn vastgelegd in de eerste Conventie van Genève, de basis van het Humanitair Oorlogsrecht. Vier jaar later werd de Nederlandse afdeling opgericht.

Wordt lid van Vf & fondsenwerving.nl en krijg direct toegang

✔ Onbeperkt toegang tot alle content op fondsenwerving.nl
✔ De digitale nieuwsbrief met o.a. vacatures en nieuws uit de sector

Of registreer je gratis om dit artikel te lezen

Registreer
Heb je al een Vf-account? Log dan in
Meer over Boeken Henri Dunant Hier om te Helpen Internationale Rode Kruis Jubileum Nederlandse Rode Kruis Noodhulp Vf 19-6
Close