Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Geven aan de universiteit: waar liggen de kansen en de uitdagingen?

1 november 2016

Fondsenwerving voor het Nederlandse hoger onderwijs staat in de kinderschoenen. Vooral jongere nieuwe donateurs binden blijkt lastig. Waar liggen de kansen en uitdagingen voor fondsenwerving onder alumni?

door Gastauteur

Vraag je mensen wat ze belangrijk vinden in de maatschappij, dan scoren onderwijs en onderzoek hoog. Vraag je ze waar ze geld aan geven, dan scoren onderwijs en onderzoek laag. Terwijl het in Angelsaksische landen gebruikelijk is om te doneren aan de instelling waaraan je hebt gestudeerd, zijn de meeste Nederlandse universiteiten pas in de afgelopen tien jaar serieus gestart met het binden van oud-studenten. En dat is niet zonder succes. De Universiteit van Amsterdam (UvA) was acht jaar geleden een van de eerste universiteiten die een programma startte met moderne fondsenwerving. Het Amsterdams Universiteitsfonds (AUF) heeft een geschiedenis die teruggaat tot 1889, toen een groep hoogleraren geld inzamelde voor de bouw van een nieuwe aula in de Oudemanhuispoort. Van het surplus aan ingezameld geld werd de Amsterdamse Universiteits- Vereniging (AUV) opgericht, de alumnivereniging van de UvA. In de loop der tijd breidde de AUV en later de stichting AUF het vermogen uit met giften en legaten.

Word lid van Vf & fondsenwerving.nl en krijg direct toegang

✔ Onbeperkt toegang tot alle content op fondsenwerving.nl
✔ Korting op diverse opleidingen en trainingen
✔ Kosteloze toegang tot de Vakdag fondsenwerving. Dit jaar (2024) op 17 september in het Beatrix Theater!

Of registreer je gratis om dit artikel te lezen:

https://www.fondsenwerving.nl/vf-account-maken

Registreer
Heb je al een Vf-account? Log dan in
Meer over Universiteit Vf 18-6 Arjen de Wit Jochem Miggelbrink Mireille van der Meij

Wekelijksenieuwsbrief

Vond je dit een goed verhaal? Wil je meer van dit soort artikelen automatisch in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief 👇

Close