Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Een wereld te winnen op het gebied van duurzaamheid

Nieuws

12 juni 2024

Het Gezelschap voor de Filantropie agendeerde nadrukkelijk tijdens het seminar ‘Actuele ontwikkelingen filantropie’ het thema duurzaamheid in de goededoelensector. Vakblad fondsenwerving was aanwezig.

ESG-expert Marcus Looijenga (PwC) spreekt tijdens de Seminar 'Actuele Ontwikkelingen Filantropie' 2024 (6 juni)
ESG-expert Marcus Looijenga (PwC) spreekt tijdens de Seminar 'Actuele Ontwikkelingen Filantropie' 2024 (6 juni) © Petra Hoogerwerf

door Petra Hoogerwerf

In een zaaltje van het Planetarium in Amsterdam kwamen circa 65 mensen af op de bijeenkomst. Diverse sprekers (wel alleen mannen) zoals dwarsdenker en liefhebber van vrijwillige inzet professor Lucas Meijs, accountant Berrie Tromp van WITh accountants, ESG-expert Marcus Looijenga van PWC en voorloper in duurzaamheidsverslagging Albert Don van Woord en Daad namen de bezoekers mee langs de thema’s duurzame vrijwillige inzet, duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s), duurzaamheidsverslaggeving en accountantsrapportage.

Duurzaamheid staat in de filantropische sector nog steeds in de kinderschoenen. Sprekers vinden dat dit wel de norm moet worden. In Nederland zijn er non-profitorganisaties die hierin voorop lopen en maatschappelijke en duurzame waarde in hun missie opnemen. Wie neemt de SDG’s of hun CO2-uitstoot op in hun jaarverslag? Wie rapporteert over duurzaam inkopen? Wie werkt gericht om duurzaamheid in de gehele organisatie op te nemen? De sprekers geven tips en geven voorbeelden uit de praktijk. Woord en Daad is vijf jaar geleden begonnen met MVO-rapportage. Dat heeft geleid tot veel enthousiasme, intern en extern.

Lucas Meijs aan het woord tijdens de Seminar 'Actuele Ontwikkelingen Filantropie' 2024

Iemand uit de zaal benoemt dat van zijn 300.000 donateurs slechts duizend mensen het jaarverslag lezen. Geadviseerd wordt dat de goededoelensector zich moet gaan voorbereiden om over duurzaamheid te rapporteren maar deze informatie ook te gaan gebruiken in andere uitingen en social media.

Het nieuwe naslagwerkje ‘Actuele ontwikkelingen filantropie IV’ van het gezelschap is te bestellen via info@withaccountants.nl.

Meer over Lucas Meijs Duurzaamheid Seminar Gezelschap voor de Filantropie Actuele ontwikkelingen filantropie Albert Don Berrie Tromp Marcus Looijenga SDG's

Petra Hoogerwerf

Hoofdredacteur

Petra Hoogerwerf is sinds 6 september 2021 hoofdredacteur van het Vakblad fondsenwerving. Ze is pionier op het gebied van fondsenwerving in Nederland. Ze richtte de eerste opleiding op en is een veel gevraagd spreker. Tevens schreef ze de bestsellers Vonk! Fondsen werven met hoofd en hart en Échte winst, ondernemen met impact.

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close