Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Gedupeerden Dream or Donate uitbetaald

Kort & Goed

3 december 2019

Robert-Jan Mastenbroek heeft inmiddels de gedupeerden van donatie-website Dream or Donate uitbetaald. 

Online doneren.
Online doneren. © Shutterstock // narin chauhan

door Redactie Vf

Zo laat advocaat Royce de Vries, die tientallen cliënten bijstond, weten. Dat meldt RTV Oost vandaag. Advocaat Royce de Vries: "Eigenlijk was binnen een maand alles afgewikkeld." De politie laat weten dat een klein aantal gedupeerden nog geen geld heeft ontvangen. 

Belofte maakt schuld

In september van dit jaar werd er al een schikking getroffen met de 31 gedupeerden. Broer Rasta zoals Robert-Jan Mastenbroek zichzelf ookwel noemt heeft onder andere zijn landgoed moeten verkopen om de gedupeerden schadeloos te stellen. 

Politieonderzoek loopt nog

Met de uitbetaling van de gelden is er nog geen einde aan de affaire gekomen. Het politieonderzoek naar Mastenbroek loopt nog steeds. Eerder werden al zijn telefoons en computer in beslag genomen. 

Hoe kunnen we leren van het Dream or Donate debacle?

Gastauteur Marc Schoutens van Kentaa schreef er eerder een opiniestuk over voor fondsenwerving.nl. Hij pleit in zijn stuk voor de introductie van een keurmerk voor de open crowdfundingplatforms zoals het Thuiswinkel-waarborg voor webshops. Lees vooral ook het volledige opiniestuk hier verder.

Politiek wil toezicht

Of zo'n keurmerk er zal komen is natuurlijk de vraag. In november bleek tijdens de beantwoording van Kamervragen door minister Hoekstra en Staatsecretaris Mona Keijzer dat het kabinet het toezicht momenteel voldoende vindt en geen reden tot aanvullende actie ziet. Vragen werden gesteld door o.a. SP-Kamerlid Mahir Alkaya, die in september nog tegen RTL Nieuws zei:

‘Ik vraag al zo lang om schimmige bedrijven als Dream or Donate aan te pakken. Zij opereren in een wettelijk niemandsland en maken misbruik van mensen die elkaar willen helpen,’ 

Verkenning sector

In hun antwoorden aan de Tweede Kamer wezen Hoekstra en Keijzer ook op de verkenning van het CBF en Nederland Filantropieland. Zij bekijken momenteel welke maatregelen er vanuit de sector nodig zijn om crowdfunding veiliger te maken. Mogelijk zou dit kunnen leiden tot een gedragscode. Mede in het licht van deze ontwikkelingen acht het kabinet het op dit moment niet nodig aanvullende overheidsmaatregelen te nemen. 

Meer over CBF Crowdfunding Mona Keijzer Nederland Filantropieland Dream or Donate Marc Schoutens Wopke Hoekstra Broer Rasta Mahir Alkaya Nederland Robert-Jan Mastenbroek

Gerelateerde berichten

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close