Advertentie

De Correspondent gaat crowdfunden

14 november 2018

In de journalistiek begint fondsenwerving langzaam maar zeker een vaste component te worden. Dat blijkt maar weer eens nu het digitale journalistieke platform De Correspondent vandaag een wereldwijde crowdfundingcampagne lanceert voor The Correspondent!

door Jaap Zeekant

Het digitale journalistieke platform De Correspondent start vandaag een wereldwijde crowdfundingcampagne voor The Correspondent!.

In de journalistiek begint fondsenwerving langzaam maar zeker een vaste component te worden. Onderzoeksartikelen worden gefinancierd met crowdfunding en journalisten kloppen voor hun producties ook bij fondsen aan.


Rob Wijnberg
Rob Wijnberg

De Correspondent werd vijf jaar geleden gelanceerd. Het is een initiatief van Rob Wijnberg. Hij was daarvoor hoofdredacteur van NRC Next. Binnen acht dagen haalden ze meer dan één miljoen euro bijelkaar van zo'n vijftienduizend leden. Ik ben er zelf ook lid van, niet alleen omdat ik vind dat ze goede journalistiek bedrijven, maar ook omdat dergelijke initiatieven steun verdienen.

Oprichter Rob Wijnberg: 'Grensoverstijgende thema’s als de opwarming van de aarde, de toenemende macht van technologiebedrijven, Brexit en #MeToo verdienen een nieuw soort journalistiek. Journalistiek die zich niet richt op hypes of enkel laat zien wat er nú misgaat, maar die verder kijkt dan de waan van de dag en zoekt naar oplossingen voor de toekomst. Wereldwijde ontwikkelingen hebben meer dan ooit invloed op wat in ons eigen land gebeurt. Maar het omgekeerde geldt ook. Om de wereld beter te kunnen begrijpen, is grensoverstijgende journalistiek keihard nodig.'

Wijnberg wil voor The Correspondent in één maand 2,2 miljoen euro ophalen. Iedereen die meedoet krijgt het eerste jaar het lidmaatschap van The Correspondent als beloning. Voor de Nederlandse leden geldt dat als de actie slaagt, zij automatisch The Correspondent erbij zullen krijgen.

Kort na de opening stond de teller al op een paar ton. Volg hier de voortgang.

Info en meedoen

Bron: De Correspondent

Jaap Zeekant

Hoofdredacteur Vakblad fondsenwerving

Jaap is hoofdredacteur van Vakblad fondsenwerving, waarvan hij – ruim twintig jaar geleden - ook oprichter is. Jaap heeft meer dan veertig jaar ervaring met alle facetten van de professionele fondsenwerving. Hij was nauw betrokken bij de oprichting van wat tegenwoordig Nederland Filantropieland is en Goede Doelen Nederland.