Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Bij Roline de Wilde kan je op de koffie komen

2 mei 2016

Met de recente berichtgeving over de nieuwe erkenningsregeling lijkt er een nieuwe wind door het CBF te waaien. Nu Roline de Wilde is aangetreden als directeur zou je bijna zeggen: een nieuwe lente en een nieuw geluid. Dat mag ook wel, want het CBF was nou niet bepaald de meest populaire instelling in de filantropische sector.

door Jaap Zeekant

Volgens Roline is het tijd voor verandering. "Alles is in beweging. Komend jaar wordt voor het CBF cruciaal. Wij hebben de goede koers te pakken. Dat merken we ook uit de reacties op onze plannen. De goededoelensector roept om een stevige toezichthouder die tegelijk ook sparringpartner wil zijn. Daar gaan we voor.”

“Volgens mij zijn er nu prima uitgangspunten gecreëerd. De uitdaging is nu om er met elkaar een praktischwerkbaar geheel van te maken. Een flink deel van het nieuwe toezichtstelsel moet samen met de goede doelen en het publiek nog nader worden ingevuld. Hoe zorgen we ervoor dat dit echt bij gaat dragen aan het vertrouwen van het publiek in onze sector? Belangrijk is dan om te weten wat het publiek nou echt belangrijk vindt. Wat mij betreft gaan we de krachten op onderzoeksgebied meer bundelen zodat we meer inzicht krijgen in het antwoord op deze vraag. Een belangrijk deel van ons werk zal ook neerkomen op goed luisteren, naar de goede doelen én naar het publiek.”

Jaap: Je kunt het ook versimpelen door te zeggen: ‘Wat kan ons het publiek schelen? Goede doelen hebben toch alleen maar te maken met hun eigen achterban, niet met het hele publiek?

Roline: “Uit ons laatste onderzoek blijkt eens te meer hoe groot ons gezamenlijke belang is bij een goede verhouding met het publiek. Men ziet de goededoelensector nu eenmaal als één geheel. Daarom willen we met de nieuwe erkenningsregeling zo veel mogelijk wervende organisaties bereiken. Want we weten dat als ergens bij een goed doel iets raars gebeurt, de hele sector ervoor moet opdraaien. Hoe meer organisaties de basis op orde hebben en dit door middel van een eenduidige erkenning aan het publiek laten zien, hoe groter de kans dat we als sector het publieksvertrouwen weten te borgen.”

Jaap: Gaat dat echt lukken? Je kunt toch nooit uitsluiten dat ergens weer eens iets misgaat, en daar gaan we dan weer met z’n allen. Het waren immers meestal de organisaties met het CBF-Keur die negatief in het nieuws kwamen. Moeten we niet gewoon accepteren dat we op zijn tijd negatief in het nieuws zullen zijn en intussen zorgen dat er een goede erkenningsregeling is, gewoon omdat we dat aan onszelf verplicht zijn?

Roline : “De hele basis is natuurlijk de ideële grondhouding die je hebt en de waarden van waaruit je werkt. Dat schept verplichtingen om elke euro die je ophaalt zo effectief mogelijk in te zetten voor het bereiken van je doelstelling. Mensen zitten met heel simpele vragen: is een club eerlijk, open en efficiënt? Daar moet je als organisatie een simpel antwoord op kunnen geven. De normen onder de erkenning zijn, hoe belangrijk ook, niet meer dan techniek. Het komt erop aan om heel helder je eigen verhaal te kunnen vertellen. Als toezichthouder houden wij een spiegel voor, waardoor je zelf scherper wordt om dat eigen verhaal over te brengen. Tegelijkertijd is het zo dat we allemaal mensen zijn en ook bij ons in de sector gaat er weleens iets mis". 

Lees het hele interview terug in de meest recente digitale editie van Vakblad Fondsenwerving

Over Roline de Wilde

De nieuwe directeur van het CBF is sociaal geograaf en was eerder regiodirecteur Noord-Holland en Utrecht bij Natuurmonumenten. Daarvoor heeft ze bij Natuurmonumenten onder andere de afdeling projectmanagement opgericht. Eerder was ze HR-manager en werkzaam als organisatieadviseur.

Bron: Vakblad Fondsenwerving

Jaap Zeekant

Hoofdredacteur Vakblad fondsenwerving

Jaap was eind jaren 90 oprichter van Vakblad fondsenwerving. Hij was ruim een halve eeuw actief in de non-profitsector en 45 jaar serieus bezig met fondsenwerving. Hij was nauw betrokken bij de oprichting van wat tegenwoordig Goede Doelen Nederland is. Als oprichter van Vf was Jaap ook betrokken bij de oprichting van de Vakopleidingen Fondsenwerving. Daarnaast was hij founder van de Nationale Vakdag fondsenwerving. Jaap overleed geheel onverwachts op donderdag 28 mei 2020.

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close