Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

De acceptgiro verdwijnt, hoe nu verder?

1 maart 2022

De Nederlandse banken verwerkten in 1995 bijna 1,7 miljoen kilo aan acceptgiropapier. De betaalmethode beleefde in dat jaar zijn hoogtijdagen. Die tijden zijn ondertussen allang voorbij. Nu betalen via papier overvleugeld is door digitale alternatieven zoals mobiele verzoeken, automatische incasso en QR-codes, zakt het aantal acceptgiro’s dat verwerkt moet worden ontzettend rap en dus besloot acceptgiro-eigenaar Currence per medio 2023 de stekker uit de betaalmethode te trekken. Tot ongenoegen van de goededoelensector die nu, met meer spoed dan verwacht, op zoek moet naar een alternatief.

door Marijn Thijs

De opkomst en ondergang van de Acceptgiro

De acceptgiro werd in 1977 geïntroduceerd als betaalmethode en groeide snel aan populariteit. Op het hoogtepunt, ruim 25 jaar geleden, werden driehonderd miljoen acceptgiro’s verwerkt. Nu zakt het aantal met gemiddeld 24 procent per jaar terug. Afgelopen jaar verwerkten de banken nog slechts 4,43 miljoen acceptgiro’s – ongeveer één papier voor iedere vier hoofden van de bevolking per jaar – en die terugloop lijkt niet te stoppen.

Word lid van Vf & fondsenwerving.nl en krijg direct toegang

✔ Onbeperkt toegang tot alle content op fondsenwerving.nl
✔ Korting op diverse opleidingen en trainingen
✔ Kosteloze toegang tot de Vakdag fondsenwerving. Dit jaar (2024) op 17 september in het Beatrix Theater!

Of registreer je gratis om dit artikel te lezen:

https://www.fondsenwerving.nl/vf-account-maken

Registreer
Heb je al een Vf-account? Log dan in
Meer over Direct Mail Leger des Heils Goede Doelen Nederland Margreet Plug Arne Dutij Acceptgiro Anne-Marie Blomesath Mailtraffic Werkgroep Acceptgiro Vf 24-1 Erika Haisma-Barto Projectgroep Betaalmethoden via direct mail

Marijn Thijs

Redacteur

Als redacteur houdt Marijn zich bezig met de invulling van fondsenwerving.nl en het Vakblad fondsenwerving. Hij is verantwoordelijk voor de journalistieke inhoud en vacatures op de website en schrijft (onderzoeks)verhalen en rubrieken voor het fysieke Vakblad. Marijn studeerde internationale journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen (MA) en is sinds 2019 verbonden aan het Vakblad.

Wekelijksenieuwsbrief

Vond je dit een goed verhaal? Wil je meer van dit soort artikelen automatisch in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief 👇

Close