Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Bezinning

Editorial

4 mei 2021

Ramadan Mubarak, ofwel gezegende Ramadan! Als het tweede nummer van Vakblad fondsenwerving op de mat valt, is Pasen alweer voorbij. Traditioneel een periode van bezinning voor Christenen wereldwijd. Toevallig ligt die traditionele bezinningsperiode voor die andere grote wereldgodsdienst, de islam, dit jaar dicht op Pasen.

door Chris Zeekant

Inmiddels is de ramadan weer in volle gang. De vastenmaand vindt altijd plaats tijdens de negende maand van de islamitische maankalender. Het is een maand van bezinning waarin ook het betalen van Zakat vaak gebeurd. Op Wikipedia staat Zakat als volgt uitgelegd: ‘…een van de vijf zuilen van de islam. Het woord zakat betekent ‘reiniging’ in de vorm van verplichte aalmoezen aan de armen om tot een rechtvaardiger verdeling van goederen te komen.’

Interessant om te lezen dat het doel een rechtvaardiger verdeling van goederen behelst. Iets waar we in Nederland steeds meer een discussie over voeren. Zo was ik nog niet klaar met kijken naar Jeroen Pauw: Scheefgroei in de polder, of het CBS publiceerde een nieuw onderzoek waaruit zou blijken dat het wel meevalt met de inkomensongelijkheid tussen de diverse bevolkingsgroepen. En terwijl ik over dit nieuwe onderzoek de laatste nieuwsberichten lees, krijg ik alweer een pop-up van een nieuw opiniestuk. Een reactie van Sander Heijne & Hendrik Noten (auteurs van het boek Fantoomgroei) waarom het CBS er toch naast zit met zijn nieuwe onderzoek.

Met al die religieuze bezinning zou je bijna vergeten dat er ook nog ecologische bezinning gaande is. Het was 22 april namelijk Earth Day, ofwel de Dag van de Aarde. Een dag die officieël het begin markeert van een periode tot eind mei waarin er aandacht wordt besteed aan de bewustwording van ons gedrag als consument en de invloed daarvan op de aarde.

Na het zien van de Netflix documentaire Seapsiracy kan ik wel een jaar aan bezinning gebruiken. Ik kon de sushi waar ik halverwege die dag nog zo naar uitkijk niet meer door m’n strot krijgen. Of je nu aan religieuze bezinning doet of niet religeus bent. Met al dit soort gebeurtenissen realiseer ik me weer wat het belang is van non-profits. De talloze organisaties die zich bezig houden met het oplossen van nationale en mondiale problemen. Organisaties zoals het National Zakat Fonds, of de Sea Shepherd Conservation Society.

Tijd voor bezinning, eens kijken aan welke organisatie ik binnenkort maar weer eens een bijdrage in de vorm van een donatie ga leveren.

Reacties naar chris@fondsenwerving.nl

--

Dit artikel verscheen eerder in Vakblad fondsenwerving, jaargang 23, nummer 2, dat in april 2021 uitkwam.

Meer over Earth Day Gelijkheid Ramadan Religie Zakat Vf 23-2

Wekelijksenieuwsbrief

Vond je dit een goed verhaal? Wil je meer van dit soort artikelen automatisch in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief šŸ‘‡

Close