Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

In memoriam Maarten Stoopendaal, 13 maart 1947 – 25 februari 2020

Necrologie

26 februari 2020

Op 72- jarige leeftijd is een bijzonder man overleden: Maarten Stoopendaal. Na een leven vol sport, muziek en werk voor vele goede doelen is Maarten overleden aan de gevolgen van darmkanker.  

Maarten Stoopendaal, opricht Kika en Stichting DierenLot benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
Maarten Stoopendaal, opricht Kika en Stichting DierenLot benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

door Gastauteur

Door: Jan Krol & Peter Helmer

Maarten was een enorme dierenvriend en was bereid zijn nek uit te steken om dierenleed aan te pakken. Wij zijn hem dan ook enorm dankbaar voor zijn inzet voor DierenLot en World Wide Animal Rescue en trots op al het werk wat hij voor DierenLot en heel veel andere goede doelen heeft gedaan.

Op 13 maart 1947 werd Maarten geboren in Utrecht en groeide hij op in een gezin met twee zussen en een broer. Muziek en sport speelden een belangrijke rol in Maarten zijn jonge leven. Hij kon erg goed korfballen en speelde gitaar. Samen met zijn broer Onno was hij onderdeel van de Continental Uptight Band waarmee hij in 1970 tweemaal een top 40 notering haalde met de nummers ‘Just a Friend’ en ‘Beautiful Friendship’. Nadat deze band uit elkaar viel richtte Maarten FM op, ook met deze band behaalde hij een top 40 notering: ‘The Valley Back Home’ met Toots Tielemans op mondharmonica. Maarten zegt zelf over zijn muzikale carrière: “We waren uiteindelijk net niet goed genoeg om door te gaan."

Maar in zijn latere leven bleek Maarten erg goed te zijn in het helpen van goede doelen. Vanuit zijn passie en zijn sterke wil om te leren, ontwikkelde Maarten zich tot een van de beste direct-marketeers voor goede doelen. Vooral doelen voor dieren hadden zijn voorkeur; zijn liefde voor dieren zat diep en zijn eerste klus als direct-marketeer voor goede doelen deed hij als vrijwilliger bij dierenbescherming Zeist.

In 1997 begon Maarten zijn eigen bureau: Giftkikker, waarvanuit hij tal van goede doelen hielp met direct mail, DRTV en alles wat er nog meer nodig was om succesvol te zijn. Voor kleine goede doelen zonder budget was er ook van alles mogelijk. Door een deel van zijn winst te investeren in hulp aan deze kleine goede doelen konden ze toch fondsen werven. Maarten hoefde het niet te doen, maar wilde het. Om de wereld op zijn manier een klein beetje beter te maken.

In 2002 richtte Maarten samen met Frits Hirschstein KiKa op, omdat zij vonden dat er meer geld beschikbaar moest komen voor Kinderkanker. Samen zetten ze hun schouders eronder om dit te laten lukken. En hoe! Op dit moment wordt er jaarlijks ruim 25 miljoen euro opgehaald en heeft KiKa een essentiële bijdrage geleverd aan de komst van het Maxima Medisch Centrum. Zonder KiKa was kinderkanker nog lang niet zover in onderzoek en behandeling als nu het geval is en zouden er jaarlijks veel meer kinderen sterven aan kanker.

Het dierenleed bleef aan Maarten knagen, hij zag dat er veel lokale organisaties waren die vol passie voor de dieren zorgden, maar geen geld hadden om er echt goed voor te zorgen. Met kleine lokale initiatieven kon hij wel wat bereiken, maar er moest iets komen om deze organisaties op grote schaal te ondersteunen. Samen met Maarten, we werden goede vrienden, richtten we in 2004 DierenLot op; met een eerste TV Spotje in november 2005. DierenLot groeide hard en Maarten was tot het laatste moment betrokken bij elke stap vooruit. Maarten was oprecht trots op alles wat DierenLot bereikt had en nog kan bereiken, welk verschil er gemaakt wordt, elke dag weer. Voor juist die organisaties waar hij zijn hart bij had liggen. Zijn basis, zijn manier van naar dingen kijken en zijn ideeën over fondsenwerving zijn voor altijd in de organisatie ingebakken. Ook na zijn overlijden zal zijn gedachtegoed voortleven in DierenLot.

Op 26 april 2018 werd Maarten benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij was oprecht geroerd en trots en zag dit vooral als een erkenning van vakgenoten. Een erkenning die hij meer dan verdiend heeft. Op 9 november 2019 reikte Maarten nog de eerste naar hem vernoemde Maarten Stoopendaal Droomcheques uit op het 18e Landelijk Congres Dierenhulpverlening van DierenLot. Wat was hij ongelooflijk blij en trots dat hij die middag een heleboel kleine organisaties kon verrassen met bedragen oplopend tot wel € 25.000,=.

Wij verliezen in Maarten een inspirator, een fantastische fondsenwerver en bovenal een prachtig mens. Wij wensen Esmé, Onno, Karin en Mirjam en al zijn andere naasten veel sterkte toe met dit verlies.

Meer over Maarten Stoopendaal KiKa Jan Krol Peter Helmer Stichting DierenLot WWAR

Gerelateerde berichten

Wekelijksenieuwsbrief

Vond je dit een goed verhaal? Wil je meer van dit soort artikelen automatisch in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief 👇

Close