Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Onlinebenchmark ZOI ook in Nederland

20 augustus 2019

Nieuwe ideeën ontstaan zelden op één plek. Terwijl Walter van Kaam in Nederland het eerste grote benchmark-onderzoek ‘State of Digital Fundraising’ gelanceerd had en in 2016 en 2017 succesvol realiseerde met deelname van tientallen goede doelen, ontwikkelde Jacob Møllemose, in Denemarken een vergelijkbaar digitaal concept: ZOI.

Logo van ZOI Agency.
Logo van ZOI Agency.

door Jaap Zeekant

Jacob kennen we als spreker op onze Vakdag Fondsenwerving en het IFC-congres. Walter, eigenaar van Sestertius, is pionier en expert op het gebied van onlinefondsenwerving. Hij is ook bekend van zijn weblog Fundraiser Online, zijn publicaties in Vakblad Fondsenwerving en hij is lid van onze Congrescommissie. Walter en Jacob hebben de handen ineengeslagen en maken zich sterk voor de verdere ontwikkeling, optimalisering en uitrol van de ZOI Benchmarking Tool voor onlineactiviteiten.

Goed beschouwd zijn we nog niet zo heel lang bezig met nieuwe media en onlineactiviteiten. En het gaat snel, je bent nog maar net gewend aan een nieuw kanaal en het volgende dient zich al weer aan. Met geavanceerde analysetools verlaten we de fase van ontdekken en experimenteren, en gaan we naar verdere professionalisering van onze onlineactiviteiten.

Regelmatig moeten we keuzes maken: welke kanalen zetten we in voor welke campagne. Liefst zou je dat doen op basis van de harde resultaten van al je onlinekanalen. De ZOI-benchmark is een tool die met zogenoemde API's (application programmable interfaces) communiceert met alle tools die je online inzet, van Facebook tot Instagram en van Google Analitics tot LinkedIn. Met de gegevens die je zo voortdurend beschikbaar hebt, leer je wat werkt en wat niet. Als je meet en weet wat de resultaten van je kanalen zijn, neem je betere strategische beslissingen.

Met – anoniem – inzicht in de onlineresultaten van andere, vergelijkbare organisaties in meer landen, krijg je nog beter zicht op alle KPI's, op wat er online gebeurt in de wereld van fondsenwervende organisaties: een bron van informatie om je resultaten te verbeteren en te finetunen. Maar het gaat niet alleen om de grote beslissingen.

(C) zoi.agency

Het brengt je ook gewoon op nieuwe ideeën, waarmee je je resultaten kunt boosten. Intussen – niet onbelangrijk – biedt het ook houvast om collega's en bazen ervan te overtuigen dat onlineactiviteiten strategisch zijn en dus belangrijk. Niet iets wat we erbij doen omdat we online nu eenmaal niet kunnen ontbreken.

Nu het systeem al weer enige tijd draait met veel deelnemers, waaronder het Rode Kruis, Unicef, Save the Children WNF en The Danish Refugee Council, ontwikkelt er zich ook een community van ZOIgebruikers, die elkaar ontmoeten in workshops en kennis met elkaar delen en die met elkaar werken aan de professionalisering van onlinewerving. Online fondsenwerving wordt zo steeds meer een helder gedefinieerd specialisme binnen de fondsenwerving.

Meer informatie? Bezoek de website: www.zoi.agency

Meer over Vf 21-5 Jacob Møllemose ZOI

Jaap Zeekant

Hoofdredacteur Vakblad fondsenwerving

Jaap was eind jaren 90 oprichter van Vakblad fondsenwerving. Hij was ruim een halve eeuw actief in de non-profitsector en 45 jaar serieus bezig met fondsenwerving. Hij was nauw betrokken bij de oprichting van wat tegenwoordig Goede Doelen Nederland is. Als oprichter van Vf was Jaap ook betrokken bij de oprichting van de Vakopleidingen Fondsenwerving. Daarnaast was hij founder van de Nationale Vakdag fondsenwerving. Jaap overleed geheel onverwachts op donderdag 28 mei 2020.

Wekelijksenieuwsbrief

Vond je dit een goed verhaal? Wil je meer van dit soort artikelen automatisch in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief 👇

Close