Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Minister Kaag schetst de contouren van het beleid bij de samenwerking met derde landen

Kort & Goed

21 juni 2019

Op 20 juni 2019 informeerde minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking de Tweede Kamer over de Hoofdlijnen Beleidskader Versterking Maatschappelijk Middenveld.

Minister Kaag van Financiën in het kabinet Rutte IV.
Minister Kaag van Financiën in het kabinet Rutte IV. © Rijksoverheid

door Redactie Vf

Kaag: 'Een sterk maatschappelijk middenveld vormt, tezamen met een legitieme en effectieve overheid en een verantwoordelijk bedrijfsleven, de basis voor een goed functionerende inclusieve samenleving. Het zijn vaak maatschappelijke organisaties die burgers een stem geven en hen vertegenwoordigen.'

'Door lobby en beïnvloeding roepen maatschappelijke organisaties overheden en bedrijfsleven op hun verantwoordelijkheid te nemen voor een duurzame en inclusieve uitvoering van de Sustainable Development Goals, het naleven van internationale mensenrechtenstandaarden en het verstevigen van het sociale contract tussen burgers en overheid. Waar nodig kaarten maatschappelijke organisaties onrecht en ongelijke machtsverhoudingen aan en roepen zij politieke en economische instituties ter verantwoording over hun beleid en naleving van mensenrechtenverdragen. Versterking van het maatschappelijk middenveld in derde landen draagt ook bij aan de openheid van samenlevingen en versterking van democratie en rechts-statelijkheid in die landen. Dat is ook direct in het (economische) belang van Nederland.'

De minster geeft ook aan dat 'Maatschappelijke organisaties steeds moeilijker dit werk kunnen doen. Wereldwijd staat de ruimte voor het maatschappelijk middenveld in toenemende mate onder druk. In meer dan honderd landen worden de vrijheden van vereniging, vergadering en meningsuiting sterk ingeperkt, bijvoorbeeld door middel van bureaucratische restricties of door openlijk geweld.' 

Interessant is ook dat de overheid bij de samenwerking met maatschappelijke organisaties kiest voor strategisch partnerschap. Eerdere ervaringen tonen volgens de minister aan dat samenwerking in deze vorm effectief kan zijn om sociaal, politieke en economische veranderingen te bewerkstelligen. Kaag: 'Daarbij geldt dat een partnerschap meer is dan een subsidierelatie'

Download hier de brief van minister Kaag (pdf)

Meer over Ontwikkelingshulp Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag

Wekelijksenieuwsbrief

Vond je dit een goed verhaal? Wil je meer van dit soort artikelen automatisch in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief 👇

Close