Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Vernietigend rapport Engelse Charity Commission over Oxfam UK

14 juni 2019

De Charity Commission in het Verenigd Koninkrijk publiceerde op 11 juni 2019 een ongekend kritisch rapport over Oxfam GB, waarin wordt vastgesteld dat de organisatie volledig tekort geschoten is in het voorkomen van het wangedrag van medewerkers van de organisatie in 2011 in Haïti, evenals in de fase daarna.

Logo van de Charity Commission UK en Wales.
Logo van de Charity Commission UK en Wales.

door Redactie Vf

Het vernietigende rapport, dat wijst op dieperliggende, structurele tekortkomingen, is onderbouwd met meer dan 7.000 bewijsstukken. Vastgesteld wordt dat Oxfam Engeland een cultuur liet bestaan waarin slecht gedrag werd gedoogd. Uit het onderzoek blijkt dat Oxfam Engeland geen aandacht schonk aan waarschuwingen, ook niet die van het eigen personeel, niet in staat bleek de veiligheid van mensen te waarborgen en beloftes tot verbetering niet nakwam. Het wordt de organisatie, met name de toenmalige directeur van Oxfram Engeland, zeer zwaar aangerekend.

De Charity Commissie waarschuwt Engelse goede doelen in het algemeen dat 'geen liefdadigheid belangrijker is dan de mensen die het dient of de missie die het nastreeft, en dat allen worden beoordeeld op hun daden, niet op hun woorden.'

Note van de redactie: Het gaat hier om Oxfam UK, NIET de Nederlandse zusterorganisatie Oxfam Novib. Download hieronder de volledige persverklaring alsmede de bijbehorende rapporten (Engels, pdf).

  1. Oxfam GB Official Warning
  2. Statement of the Results of an Inquiry Oxfam
  3. Inquiry Report summary findings and conclusions Oxfam
  4. iNEQE Independent Safeguarding Review Oxfam 
Meer over Oxfam International Charity Commission UK

Gerelateerde berichten

Wekelijksenieuwsbrief

Vond je dit een goed verhaal? Wil je meer van dit soort artikelen automatisch in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief 👇

Close