Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Doorpakken II

Editorial

16 april 2019

We kijken terug op een zeer geslaagde Vakdag Fondsenwerving, de twaalfde. De upgrading van het programma de laatste jaren, met meer sessies met zeer ervaren, buitenlandse sprekers en Nederlandse toppers, heeft deze nationale congresdag voor iedereen in fondsenwerving – veel of weinig ervaring – nog aantrekkelijker gemaakt.

door Jaap Zeekant

Dat er na al die jaren steeds meer collega-fondsenwervers zijn die hun kennis willen delen en het podium opklimmen is verheugend. Dat hebben we toch maar met elkaar bereikt. Met het liveblog, een initiatief van onze webredacteur Marijn Thijs, waren we ook online de hele dag intensief aanwezig. Intussen werken we met crew en het Congresteam alweer aan nieuwe plannen en verbeterpunten voor maart 2020.

Dit is het eerste nummer van Vakblad fondsenwerving, dat gelezen kan worden in onze geweldige nieuwe app. De door Pinch ontwikkelde app, waarvoor die van NRC model stond, maakt van het digitale lezen een geweldige ervaring. Op smartphones en tablets krijg je het blad opgemaakt en wel te zien. Even swipen en het beeld vergroot. Even tikken op je scherm en je ziet de platte tekst. Zo kiest elke abonnee op elk apparaat zijn favoriete weergave. En als je het Vakblad eenmaal hebt binnengehaald, kun je hem ook offline lezen. Dus voortaan na het boarden de mobi op de vliegtuigstand en lekker dat laatste nummer lezen. Nu de IOS-app beschikbaar is in de Apple store, werkt Pinch aan de Androidversie, die we binnenkort lanceren.

Op de Vakdag fondsenwerving is ook onze podcast gelanceerd, in samenwerking met Petra Hoogerwerf van Veleda. Petra, onder meer bekend als de meest productieve auteur van Nederlandse boeken over fondsenwerving en social enterprises gaat voor onze luisteraars voortaan de podcastinterviews doen.

De door Pinch ontwikkelde app, waarvoor die van NRC model stond, maakt van het digitale lezen van het Vakblad fondsenwerving een geweldige ervaring

Vakblad fondsenwerving verschijnt voortaan op dinsdag. Jarenlang was vrijdag de matdatum van de gedrukte uitvoerig van Vakblad fondsenwerving. Voortaan krijgen alle abonnees het blad op dinsdag, midden in de werkweek. Daar hoort een vakblad thuis. We gaan de komende maanden vol gas door met nieuwe activiteiten en initiatieven. Ik hou je op de hoogte.

Maar nu nog eerst even over het Centraal Bureau Fondsenwerving. Ik schreef in mijn vorige editorial dat ik het helemaal niets vond, dat het CBF die prachtige cijferoverzichten alleen nog tegen betaling beschikbaar stelt (behoudens aan enkele categorieën zoals onderzoek en journalistiek). Het blad was nauwelijks verschenen of het CBF liet weten dat de erkende goede doelen die cijfers wel gratis kunnen krijgen. Als dat een tegemoetkoming is, is hij minimaal. Maar wel net genoeg om ook tegen het DBF te zeggen: doorpakken. Want er zijn sterke, principiële (transparantie) argumenten om het cijfergedeelte van de website weer voor iedereen open te stellen. Een mooie kans voor nieuwe directeur Harmienke Kloeze, die op 15 mei begint, om haar visitekaartje af te geven.

Reacties naar: redactie@fondsenwerving.nl

Meer over Vf 21-2

Jaap Zeekant

Hoofdredacteur Vakblad fondsenwerving

Jaap was eind jaren 90 oprichter van Vakblad fondsenwerving. Hij was ruim een halve eeuw actief in de non-profitsector en 45 jaar serieus bezig met fondsenwerving. Hij was nauw betrokken bij de oprichting van wat tegenwoordig Goede Doelen Nederland is. Als oprichter van Vf was Jaap ook betrokken bij de oprichting van de Vakopleidingen Fondsenwerving. Daarnaast was hij founder van de Nationale Vakdag fondsenwerving. Jaap overleed geheel onverwachts op donderdag 28 mei 2020.

Wekelijksenieuwsbrief

Vond je dit een goed verhaal? Wil je meer van dit soort artikelen automatisch in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief 👇

Close