Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

De geldkraan wordt steeds verder dichtgedraaid

1 juni 2015

Precies vijftig jaar geleden rolde Nederland voor het eerst een royaal medefinancieringsstelsel uit voor ontwikkelingsorganisaties. Inmiddels is daar weinig meer van over. Hoe veranderde het financiële landschap van de ontwikkelingssector de laatste vijftien jaar? Een overzicht.

door Eva Huson

De PVV zal tevreden zijn met zijn strijd tegen subsidiesponzen. Maar ik ben dat niet. Met een beetje pech is dit het einde van een Nederlandse topsector.” D66-kamerlid Sjoerd Sjoerdsma deelde onlangs zijn zorgen in de Tweede Kamer over de gevolgen van de bezuinigingen voor de Nederlandse ontwikkelingsorganisaties. Volgens internationale regels moet de begrotingspost ‘ontwikkelingssamenwerking’ gelijk staan aan 0,7 procent van ons nationaal inkomen. Maar sinds voormalig staatssecretaris Knapen (VVD) in 2010 het mes in het ontwikkelingsbudget zette, wordt de handhaving van die norm steeds moeilijker. In vier jaar tijd is bijna een kwart bezuinigd op de post. Was het budget voorheen steevast 0,8 procent, dit jaar gaat 0,57 procent van het nationaal inkomen, iets minder dan vier miljard euro, naar ontwikkelingssamenwerking.

Word lid van Vf & fondsenwerving.nl en krijg direct toegang

✔ Onbeperkt toegang tot alle content op fondsenwerving.nl
✔ Korting op diverse opleidingen en trainingen
✔ Kosteloze toegang tot de Vakdag fondsenwerving. Dit jaar (2024) op 17 september in het Beatrix Theater!

Of registreer je gratis om dit artikel te lezen:

https://www.fondsenwerving.nl/vf-account-maken

Registreer
Heb je al een Vf-account? Log dan in
Meer over Cordaid ICCO Ontwikkelingshulp Vf 17-2 Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen

Eva Huson

Journalist Vf

Eva Huson (1988) is freelance journalist en schrijft voornamelijk over conflicten, hulp en migratie. Het liefst is Eva op reis om verhalen op te tekenen vanuit het Midden-Oosten of Afrika. Ze publiceert in diverse Nederlandse en Engelstalige media. Voor Vakblad fondsenwerving, waarvoor ze al langer incidenteel schrijft, interviewt Eva onder andere fondsenwervers over hun eigen geefgedrag.

Wekelijksenieuwsbrief

Vond je dit een goed verhaal? Wil je meer van dit soort artikelen automatisch in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief 👇

Close