Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

De acceptgiro is officieel niet meer

Nieuws

1 juni 2023

Een vanzelfsprekend en betrouwbaar Nederlands betaalmiddel is niet meer. De acceptgiro wordt met ingang van vandaag, 1 juni 2023, niet meer verwerkt. In de bijna vijftig jaar dat de gele betaalstrook bestond werden er tientallen miljarden van verwerkt.

door Redactie Vf

Currence kondigde de stop op de verwerking van de acceptgiro ongeveer twee jaar geleden aan. Hoewel er jaarlijks nog maar drie miljoen papieren werden verwerkt (op het hoogtepunt waren dat er 300 miljoen), sloeg het nieuws in als een bom. Vooral in de goededoelensector kwamen nog grote hoeveelheden donaties binnen met de acceptgiro. Een klein gedeelte van de acceptgiro-ontvangers gebruikte hem nog om in te vullen en per post te versturen. Een veel grotere groep gebruikte het papier voor haar signaalwaarde: een herinnering dat ze weer wilden doneren. Destijds werd ingeschat dat de afschaffing van de acceptgiro de sector tientallen miljoenen kon kosten.

De acceptgiro zou eigenlijk al eerder verdwijnen, in 2019. Die plannen werden toen in de ijskast gezet. Toen was de Consumentenbond ook tegen de afschaffing. Nu niet, vertelt de consumentenorganisatie tegen de NOS: ‘Het is lang genoeg van tevoren aangekondigd en er zijn inmiddels alternatieven. Al moeten bedrijven wel voldoende alternatieven aanbieden.’

Ook de goededoelensector heeft de handschoen opgepakt en een specifiek alternatief voor non-profitorganisaties ontwikkeld. Ruim 150 goede doelen versturen nu het papieren alternatief ‘Mijn eenmalige gift’, dat werd ontwikkeld door een brede groep organisaties vanuit de goededoelenwereld, waaronder directmailbureau Mailtraffic, brancheorganisatie Goede Doelen Nederland en ruim tachtig non-profitorganisaties.

Bron: NOS
Meer over Goede Doelen Nederland Consumentenbond Acceptgiro Betaalmethode Currence Mijn eenmalige gift

Gerelateerde berichten

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close