Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Timing stoppen acceptgiro voor Goede Doelen Nederland ‘onbegrijpelijk’

Nieuws

3 november 2021

De eigenaar van de acceptgiro (Currence) heeft deze week besloten hun diensten per 1 juni 2023 te stoppen. Daarmee verdwijnt een veelgebruikte betalingsmethode in de goededoelensector. Branchevereniging Goede Doelen Nederland vindt de timing van het opdoeken van de acceptgiro ‘onbegrijpelijk’ en laat weten dat de beslissing zonder overleg met hen is genomen.

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie. © Shutterstock // Andrey_Popov

door Redactie Vf

‘Donateurs van goede doelen die niet internetbankieren, zoals veel ouderen, wordt het wel heel lastig gemaakt een gift over te maken aan maatschappelijke doelen die zij belangrijk vinden. De timing is op zijn minst opmerkelijk omdat er nog geen zicht is op een goed alternatief,’ schrijft Goede Doelen Nederland op haar site.

Onderzoek niet afgewacht

Dat de acceptgiro op termijn zou verdwijnen stond al langere tijd buiten kijf, maar het onderzoek naar het gebruik van de betaalmethode en de besprekingen over mogelijke alternatieven zijn nog in volle gang, zegt Margreet Plug, directeur van Goede Doelen Nederland. ‘Je wil eerst inzicht hebben in het gebruik van de acceptgiro, bijvoorbeeld door donateurs van goede doelen. Dat onderzoek hebben we gedaan en is bijna afgerond. Het is echt te gek voor woorden dat Currence nu heeft besloten per 1 juni 2023 te stoppen met de acceptgiro, zonder het afgesproken overleg te voeren.’ 

De brancheorganisatie heeft de Betaalvereniging en De Nederlandsche Bank (DNB) meteen laten weten de gang van zaken onbegrijpelijk te vinden. Volgens Plug wil Goede Doelen Nederland nog altijd een serieus gesprek voeren over het actuele gebruik van de acceptgiro onder donateurs en mogelijke alternatieven voor de acceptgiro.

Meer over Goede Doelen Nederland Margreet Plug Geefgedrag Acceptgiro Betaalmethode Currence

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close