Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Hermitage Amsterdam verbreekt banden met Rusland, grootste deel museum dicht

Nieuws

4 maart 2022

De Hermitage Amsterdam heeft als gevolg van de oorlog in Oekraïne alle banden met Rusland verbroken. Dat betekent de deuren van het museum grotendeels sluiten. ‘Lang heeft de Hermitage zich afzijdig gehouden van politieke ontwikkelingen in het Rusland van Poetin. De recente aanval van Rusland op Oekraïne maakt deze afzijdigheid niet langer houdbaar,’ schrijft het museum in een verklaring.

Museum Hermitage Amsterdam (in 2012).
Museum Hermitage Amsterdam (in 2012). © Shutterstock // TonyV3112

door Redactie Vf

'Oorlog maakt alles kapot'

De Hermitage Amsterdam en het State Hermitage Museum in Sint-Petersburg werkten zeer nauw samen en het Amsterdamse museum was afhankelijk van het Russische museum voor de tentoonstelling van bijzondere stukken. De beslissing valt de toezichthouders, bestuurder, directie en medewerkers daarom ook zwaar. ‘De uitdrukking ‘kunst verbindt’ karakteriseerde de relatie. Met de inval van het Russische leger in Oekraïne is een grens overschreden. Oorlog maakt alles kapot. Zo ook dertig jaar samenwerking.’

Crowdfunding

De Hermitage Amsterdam krijgt met door beslissing opnieuw een zware klap te verduren. Tijdens corona viel de culturele instelling bijna om, maar door een crowdfundingsactie die meer dan tienduizend giften opleverde bleef het museum behouden. 

Museum van de Geest 

Het Museum van de Geest in de Hermitage blijft wel open. Dat is een onafhankelijk museum in een van de vleugels van het gebouw aan de Amstel.

Meer over Cultuur Museum Hermitage Amsterdam Oekraïne Oorlog Rusland

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close