Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Altijd nog wel een belang

Column

2 februari 2022

Mijn buurman deed ooit de mooie uitspraak: ‘Zodra er in Nederland twee organisaties zijn die eenzelfde belang hebben, richten zij onmiddellijk een koepelorganisatie op’. Wellicht hebben we daarom zoveel koepels in onze polder. Zo ook in de wereld van het goed doen. De grote goede doelen (GDN) en de kleine goede doelen (NLFL) zijn gelukkig samen. Maar we hebben ook nog Partos en Partin voor doelen die hun centjes over de grens brengen. De FIN voor vermogend Nederland en CIO voor alle kerken. Gelukkig ook soms allemaal samen in het SBF.

door Marc Petit

In 2021 bleken er toch nog belangen niet gekoepeld. Tijd voor nieuwe initiatieven. De Stichting Regulering Huis-aan-huis Werving wierp zich op voor de verduurzaming van dit kanaal. In navolging van de Stichting Collecteplan wilden zij iedereen die ’s avonds de deur opent, geruststelling bieden: we bellen niet te vaak bij u aan en als we aan uw deur verschijnen, gedragen we ons correct.

Het doel was: geen klachten van de donateur. Een nieuw klachtenregistatiesysteem wees uit dat er pas na honderdduizend keer aanbellen één klacht binnen rolde. Eén te veel, volgens de stichting. Zij ging voort met het beheersen van de aanbeldruk. Het werd daarna wel stiller aan de deur. Maar dat kwam vooral omdat de wervingsbureaus geen studenten meer konden vinden die met dit werk hun studielening wilden beheersen.

Een ander belang dat schreeuwde om gekoepeld te worden was dat van de donateurs. De Stichting Donateursbelangen werd eind 2021 met veel elan opgericht. Terwijl de fondsenwervers tranen plengden bij de afschaffing van de Acceptgiro, pleitte deze stichting voor het anonieme geven. Geen OLA of QR maar een collectebus of donatieplatform. Geen bedankjes of upgrading acties achteraf. Nee, gewoon in stilte kunnen geven. Een bijzondere tegenkracht tegen de overheid die de laatste tijd juist precies wil weten waar de giften aan goede doelen vandaan komen.

Ik ben benieuwd welke belangen in 2022 gekoepeld gaan worden. Wellicht komt er een Stichting Geven in Natura, een Vereniging van ex-ANBI’s of een Samenwerkingsverband van Tijdelijke Oppotters. We gaan het merken.

Meer over Marc Petit Belangenbehartiging Stichting RHAHW Stichting Donateursbelangen Koepelorganisatie

Marc Petit

Gastauteur

Marc Petit is al tientallen jaren actief als bestuurder, veelal in de filantropie. Sinds mei 2018 was hij directeur van Nederland Filantropieland, dat in 2020 samenging met Goede Doelen Nederland. Hij werkte mee aan het vervlechten van de programma's van beide organisaties. Op dit moment is hij onder andere bestuursvoorzitter bij het mr. Roelsefonds en bestuurslid bij de Stichting Nationale Geefdag(en) en de Stichting Regulering Huis-aan-Huis Werving.

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close