Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Europees filantropieproject maakt zich zorgen over Nederlandse wet WTMO

Nieuws

8 juli 2021

Het Europese filantropieproject Philanthropy Advocacy (van fondsenwervingskoepels EFC en DAFNE) heeft gereageerd op de internetconsultatie rond de Wet transparantie maatschappelijke organisaties (WTMO). Het project is bezorgd over de nieuwste versie van de wet die nu op tafel ligt. Uit haar analyse in samenwerking met European Center for Not-for-Profit Law (ECNL) komt dat de wetgeving zwaarwegende negatieve gevolgen kan hebben.

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie. © Shutterstock // Abscent

door Marijn Thijs

De wet is wel iets verbeterd ten opzichte van de versie van 2019, staat in de reactie van de filantropiesamenwerking. In die versie van de wet stond onder andere de publicatieplicht van donaties van meer dan 15.000 euro, waar veel weerstand op kwam vanuit de non-profit sector. Toch heeft het nieuwe wetsontwerp volgens de Philanthropy Advocacy en de juristen van ECNL mogelijk negatieve gevolgen voor financiers en maatschappelijke organisaties in Nederland en de rest van Europa, waardoor de rol van filantropie in de samenleving wordt ingeperkt. Daarnaast ‘brengt de wet de status van Nederland als filantropievriendelijke omgeving en als sterke verdediger voor het beschermen van de openbare ruimte in Europa in gevaar’.

Verder schrijven zij dat de wet mogelijk ‘niet in overeenstemming met de algemeen bestaande benaderingen met betrekking tot transparantie en verantwoording’ is. Sterker nog, de partijen zijn bang dat de wet ‘in strijd is met de waarden van de EU, Verdragsvrijheden, het Handvest van de grondrechten en het Europees Verdrag voor de rechten van de mens.’

Philanthropy Advocacy

Philanthropy Advocacy is een belangenbehartigingsproject van Europese filantropiekoepels EFC en DAFNE, gericht op de analyse en dialoog over wetgeving en beleid. Het einddoel van de Advocacy is om het nationale en Europese wetgevingsklimaat zo in te richten dat een Europees georiënteerde filantropiestructuur kan bestaan, om zodoende particuliere middelen voor Europese solidariteit in te kunnen zetten.

De filantropiekoepels vinden het belangrijk om aan de bel te trekken over de Nederlandse ontwikkelingen, omdat zij vinden dat het een voorbode zou kunnen zijn voor wetgeving die te ver gaat met onduidelijke vereisten en een gebrek aan beschermingsmechanismen. Dat raakt potentieel ook aan het Europese filantropieklimaat, denken zij.

Lees de volledige reactie, waarin verschillende aandachtspunten worden genoemd en geanalyseerd via de website van Philanthropy Advocacy: https://www.philanthropyadvocacy.eu/wp-content/uploads/2021/07/2021_DUTCH-LAW-_Philanthropy-Advocacy-Comments_FINAL.pdf

Steun van FIN en SBF

Philanthropy Advocacy heeft nauw samengewerkt met Nederlandse koepels FIN en SBF, die op nationaal niveau een reactie gaven op de nieuwe WTMO. Zij geven aan de aanvullende standpunten vanuit de Europese filantropiestructuur te verwelkomen.

Meer over DAFNE FIN SBF EFC Sander Dekker Philanthropy Advocacy WTMO Rechtsstaat

Marijn Thijs

Redacteur

Als redacteur houdt Marijn zich bezig met de invulling van fondsenwerving.nl en het Vakblad fondsenwerving. Hij is verantwoordelijk voor de journalistieke inhoud en vacatures op de website en schrijft (onderzoeks)verhalen en rubrieken voor het fysieke Vakblad. Marijn studeerde internationale journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen (MA) en is sinds 2019 verbonden aan het Vakblad.

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close