Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Wet Transparantie Maatschappelijke Organisaties (WTMO) in consultatie

Nieuws

15 juni 2021

Minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker heeft de wetwijziging van het WTMO-voorstel in consultatie gebracht. Het wetsvoorstel ligt al een tijdje op de plank en is, mede door de inzet van de goededoelensector, veel veranderd ten opzichte van de eerste versie van de wet.

Sander Dekker, minister voor Rechtsbescherming.
Sander Dekker, minister voor Rechtsbescherming. © Arenda Oomen // Rijksoverheid.nl

door Redactie Vf

De wet transparantie van giften (WTMO) stuitte in 2019 op veel verzet vanuit de charitatieve sector. De wet zou grote geldstromen inzichtelijker maken, maar het betekende ook dat goede doelen giften van groter dan 15.000 euro publiek moesten maken. Eind vorig jaar verscheen het voorstel in een volledig nieuwe vorm waarin die publicatieplicht is verdwenen.

De nieuwe aanpak is meer risicogericht: in de nieuwe opzet krijgen burgemeesters en het OM een inzagerecht in donaties aan Nederlandse maatschappelijke organisaties die van buiten de EU komen, mits daar gegronde redenen voor zijn. Verder moeten organisaties hun jaarrekeningen publiceren of hun staat van baten en lasten inleveren bij het Handelsregister. 

De SBF gaan het wijzigingsvoorstel goed bestuderen en zullen eventueel inbreng leveren bij de consultatie die tot 29 juni is geopend.

Meer informatie is te vinden o.a. op de consultatiepagina.

Bron: GDN
Meer over Transparantie SBF Sander Dekker Maatschappelijk Middenveld WTMO

Gerelateerde berichten

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close