Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Derde Vakblad fondsenwerving van 2021 verschijnt morgen

Nieuws

22 juni 2021

Volgende week valt alweer het derde Vakblad fondsenwerving van 2021 op je deurmat. Met ook deze keer 48 pagina’s vol kennis en achtergrond over de non-profitsector. Aanstaande dinsdag 29 juni is het blad ook te lezen in de Vf-app en verschijnen de eerste artikelen weer online. Met deze keer: aandacht voor Marc van den Tweel die afzwaait bij Natuurmonumenten, een duik in de corporate partnerships van het Rode Kruis en een kijkje achter de schermen bij de eerste Gratis Testament Maand.

door Redactie Vf

  • Twee dagen voordat hij de deur achter zich dichttrok bij Natuurmonumenten, sprak Petra Hoogerwerf met Marc van den Tweel. Hij vertelt over zijn carrière als bestuurder in de goededoelensector, de recentse transformatie van Natuurmonumenten als organisatie en zijn nieuwe boek: ‘Marktgericht, missiegedreven’, waarin hij de trend van philanthrocapitalism omschrijft.
  • Iedereen is klaar voor een reis na een lange coronaperiode. Zo ook jouw klanten. Maar hoe ontwerp je de gewenste customer journey? Jeroen de Rooij en Gülsün Gün pakken de vliegroute en het richtinggevende kompas erbij om aan alle activiteiten richting te geven. Vaak weet men wel wat ze kunnen verwachten, maar de beleving verschilt per organisatie. Daar valt veel te winnen: ready for take-off?
  • Het Rode Kruis heeft in 2020 met ruim twintig miljoen euro een recordbedrag aan zakelijke donaties ontvangen. Bedrijven doneren en willen samenwerken vanwege de grote maatschappelijke relevantie van de noodhulpdienst, juist tijdens de coronacrisis. Vakblad fondsenwerving onderzocht de kansen en de addertjes onder het gras. Wat zijn de lessen die zij hebben geleerd van het afgelopen jaar?
  • Na 2,5 jaar werken voor het Vakblad fondsenwerving heeft webredacteur Marijn met allerlei spelers in de sector gepraat en zo een behoorlijk beeld van de motivaties en werkwijzen van goede doelen kunnen vormen. In een opinieartikel kijkt hij, met de kennis van nu, terug op een ontwikkelingshulpreis die hij maakte in 2012: ‘Ik kan enig gevoel van schaamte over hoe het toen ging niet onderdrukken.’
  • De Free Wills Month was al een ding in het Verenigd Koninkrijk, en dit jaar is het ook over komen waaien naar Nederland. Mei was de eerste ‘Gratis Testament Maand’. Hoe is de actie hier verlopen en hoe kreeg de campagne vorm? Redacteur Caroline Vlietstra spreekt met nalatenschappenexpert Arjen van Ketel en wervers Thomas Grosse Stuve (Oxfam Novib) en Frances Hilbers-Kuijs (CliniClowns). 

Gemist?

Lees in de tussentijd het beste van mei en juni op de website van Vakblad fondsenwerving:

  • In het vorige Vakblad fondsenwerving schreven we over de schildpadeieren van Bas Smit en Nicolette van Dam: de grootste Tikkie-actie in Nederland ooit. Dat artikel werd mede door sociale media heel veel gelezen. Lees het hier.
  • Volgende week wordt de nieuwe Wet bestuur en toezicht rechtspersonen (Wbtr) van kracht. Eind mei was men daar nog amper op voorbereid, schreef Vereniging NOV.
  • Kankerorganisaties KWF en KiKa maakten na de uitzending van Buitenhof waarin Sywert van Lienden te gast was weten geen donaties van hem aan te willen nemen. 'Het geld moet terug naar de belastingbetaler.'
  • Een andere wet die op 1 juli ingaat is de nieuwe telecommunicatiewet. Organisaties mogen dan niet meer zonder toestemming bellen naar personen met wie zij geen klantrelatie hebben, conform de wet AVG. DDMA roept toezichthouder ACM op de nieuwe wet goed te handhaven.
Meer over Oxfam Novib Petra Hoogerwerf Gea Broekema Marc van den Tweel Rode Kruis Natuurmonumenten Arjen van Ketel Ontwikkelingssamenwerking Jeroen de Rooij Cliniclowns MIC Gülsün Gün Vf 23-3 Frances Hilbers-Kuijs Free Wills Month Thomas Grosse Stüve

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close