Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

‘Stichtingen zijn nog amper voorbereid op wetswijziging Wbtr’

Nieuws

31 mei 2021

Nog op de kop af één maand en dan wordt de nieuwe Wet bestuur en toezicht rechtspersonen (Wbtr) van kracht voor organisaties en stichtingen. Maar men is daar nog amper op voorbereid, schrijft Vereniging NOV. Uit nog te publiceren onderzoek blijkt dat 86 procent van alle besturen nog geen actie heeft ondernomen.

door Redactie Vf

Meer dan zes op de tien organisaties heeft zelfs nog nooit van de Wbtr gehoord. Van de groep die wel bekend is met de aanstaande wetswijziging, heeft tweederde nog twijfels over hoe ze het gaan uitvoeren. Dat kan een groot probleem worden, waarschuwt NOV. Organisaties worden namelijk gewoon geacht om naar de wet te handelen per 1 juli.

Met de wet hoopt men dat de kwaliteit van bestuur en toezicht bij verenigingen wordt verbeterd en wanbestuur naar de achtergrond wordt gedrongen. Zo is de wet gericht op het opstellen van duidelijkere regels rond aansprakelijkheid, het voorkomen van machts- en positiemisbruik, eerlijke stemmingen binnen het bestuur en statutaire afspraken geverifieerd door een notaris.

Regels gelden per 1 juli, statutaire wijzigingen niet meteen nodig

De nieuwe regels zijn per 1 juli direct van toepassing, ook al zijn de statuten nog niet aangepast. Dat vertelt notaris Kristel Jansen (VPVA) aan branchevereniging Partin. De regels die in de statuten staan, maar niet stroken met de wet, komen automatisch te vervallen. Organisaties zijn echter niet verplicht om meteen nieuwe statuten op te stellen. Wel is het zo dat wanneer een vereniging of stichting overgaat tot statutenwijziging, zij de Wbtr moeten verwerken.

Vereniging NOV heeft een checklist gepubliceerd die bestuurders de goede kant op kan wijzen, compleet met een stappenplan die helpt bij hoe een organisatie aan de Wbtr voldoet.

Webinar Wbtr terugkijken

Donderdag 20 mei 2021 organiseerde Vakblad fondsenwerving samen met HVK Stevens een webinar o.a. over de gevolgen van de nieuwe Wet bestuur toezicht en rechtspersonen (Wbtr). Ook werd er stilgestaan bij wijzigingen in de ANBI-wetgeving. Je kunt dat webinar hieronder terugkijken.

Meer over Stichtingen Verenigingen NOV Wet bestuur en toezicht rechtspersonen

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close