Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

KWF en KiKa zullen geen donatie aannemen van Sywert van Lienden

Nieuws

7 juni 2021

KWF Kankerbestrijding zal, mocht de situatie zich in de nabije toekomst voordoen, geen donatie aannemen van Sywert van Lienden. Dat zei een woordvoerder van de gezondheidsorganisatie zondagmiddag in reactie op een interview van Van Lienden bij het tv-programma Buitenhof. Maandagochtend liet ook KiKa weten hetzelfde standpunt in te nemen.

Sywert van Lienden bij Buitenhof op zondag 6 juni (screenshot)
Sywert van Lienden bij Buitenhof op zondag 6 juni (screenshot) © Buitenhof // NPO Start

door Redactie Vf

Negen miljoen

Van Lienden werd in Buitenhof aan de tand gevoeld over de mondkapjesdeals die hij vorig jaar sloot met het ministerie van Volksgezondheid (VWS). Keer op keer vertelde Van Lienden dat hij niet aan de deals verdiende, maar afgelopen maand wist Follow The Money te melden dat hij negen miljoen aan de deals had overgehouden omdat hij tegelijkertijd vanuit een stichting en een bv werkte. Hij lag daarvoor de afgelopen weken stevig onder vuur. Van Lienden gaf in het gesprek met presentator Twan Huys toe dat hij ‘fouten heeft gemaakt’ en het bedrag van negen miljoen ‘excessief veel in maatschappelijk opzicht’ is.

Van Lienden zegt het geld niet terug te gaan geven aan het Ministerie van VWS. Hij wil het geld beleggen en de winst uit die beleggingen besteden aan onder andere kankerbestrijding. Dat schoot bij mensen in het verkeerde keelgat. Zo citeert Nu.nl een post op social media waarin de methode van Van Lienden als ‘klassieke methode om private winsten te verduisteren’ wordt bestempeld.

KWF: Geef geld terug aan VWS

Het bericht ging dusdanig zijn eigen leven leiden dat KWF Kankerbestrijding zondagmiddag met een verklaring kwam, ook al is er geen sprake van een donatie en is er zelfs nog geen contact geweest tussen de organisatie en Sywert van Lienden.

‘Wij zien op sociale media dat wij bij de discussie worden betrokken. Er hangt een sfeer omheen dat wij dat geld in ontvangst zouden nemen. Maar wij vinden dat dit geld is dat toebehoort aan de belastingbetaler. Het beste kan hij het terugstorten aan het ministerie van Volksgezondheid, vinden wij.’ 

KiKa: hetzelfde standpunt als KWF

Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa) stelde maandagochtend tegenover persbureau ANP dat zij hetzelfde standpunt innemen als KWF en daarom ook niet van plan is geld aan te nemen van Van Lienden.

Bron: NU.nl
Meer over KWF Kankerbestrijding Coronavirus CoVid-19 Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Maatschappij Mondkapjes Sywert van Lienden

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close