Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Ifunds Engage 365, Demo 1op1

Nieuwe Telecommunicatiewet en amendementen met algemene stem aangenomen

26 januari 2021

In navolging van het plenair debat over de Telecommunicatiewet van afgelopen woensdag 20 januari is er dinsdagmiddag gestemd over de wetswijziging en de amendementen. Zoals vooraf verwacht werd de wetswijziging met algemene stem aangenomen. Dat betekent dat het plan van Mona Keijzer om een opt-in systeem te introduceren voor telefonische communicatie uitgevoerd zal worden. Dat maakt het voor goede doelen moeilijker om de telefoon te gebruiken als wervingsmethode. De gehele Kamer stemde ook voor het amendement Palland/Bromet over de verruiming van het klantrelatiebegrip voor goede doelenorganisaties.

De Hofvijver in Den Haag.
De Hofvijver in Den Haag. © Michael Fousert / Unsplash

door Marijn Thijs

Vorige week werd er gedebatteerd over het wetsvoorstel en toen werd het al duidelijk dat de Kamer wel voor de wet zou gaan stemmen. Er werden weinig concrete vragen gesteld over de positie van goede doelen, dus Keijzer kon zich vrij gemakkelijk verdedigen, schreven wij in ons liveblog. Zeker in coronatijd zijn goede doelen extra afhankelijk van de telefoon als wervingsinstrument.

Amendementen aangenomen

De Kamer stemde vandaag met algemene stem voor de twee ingediende amendementen. Vooral het amendement van Palland (CDA) en Bromet (GL) had met de goededoelensector van doen. Zij pleitten voor een verruiming van het begrip klantrelatie voor goede doelen, die charitatieve bellers (iets) meer vrijheid zou kunnen geven. Nu het amendement aangenomen is mogen charitatieve organisaties nu ook mensen bellen die vrijwilligerswerk doen voor een organisatie of manifestaties bijwonen.

Het amendement van Weverling (VVD) over de bepaling van de termijn waarbinnen ‘relaties’ benaderd kunnen worden is ook aangenomen.

Moties

Verder werd er gestemd over vier ingediende moties. Geen van die moties ging direct over de rol van charitatieve bellers. Een motie over ongevraagde acquisitie aan de deur werd verworpen, de overige moties (voorkomen dubbele verplichtingen, toetsing van de omgang met persoonsgegevens in de uitvoering en tegengaan van verstrekken privégegevens van mensen die dat niet willen) werden aangenomen.

Meer over Telefonische fondsenwerving Mona Keijzer Den Haag Politiek Debat Telecomwet Hilde Palland Arne Weverling Laura Bromet

Gerelateerde berichten

Marijn Thijs

Webredacteur

Als webredacteur houdt Marijn zich sinds januari 2019 bezig met fondsenwerving.nl. Daarnaast speelt hij ook een actieve rol in het redactieteam van het Vakblad fondsenwerving o.a. als eindredacteur. Hij produceerde tevens de Vf-podcastseries. Marijn haalde in 2018 een Master of Arts (MA) aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij internationale journalistiek studeerde.

Wekelijksenieuwsbrief

Hey, vond je dit nou een goed verhaal? Wil je meer van dit soort verhalen automatisch in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief 👇

Close