Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Geen ruimte in agenda Tweede Kamer voor debat Telecomwet dit jaar

8 december 2020

De Tweede Kamer heeft de agenda voor de periode tot het kerstreces bekend gemaakt. Ondanks meldingen dat het dossier rond de Telecomwet nog dit jaar plenair zou worden besproken, blijkt er toch geen ruimte voor te zijn. Het debat staat nu onder voorbehoud gepland voor de week van 11 januari 2021, de eerste week na het kerstreces.

De Tweede Kamer in Den Haag (2017).
De Tweede Kamer in Den Haag (2017). © Shutterstock // Pieter Beens

door Marijn Thijs

Coronavirus

Dinsdagavond 8 december volgt een nieuwe persconferentie van het kabinet over de stand van zaken rond het coronavirus. Zoals de afgelopen maanden steeds het geval is geweest wordt een ‘persco’ opgevolgd door een plenair debat op de dagen die volgen. Nu het aantal coronabesmettingen weer oploopt moet er opnieuw ruimte en tijd worden vrijgemaakt voor een coronadebat in de plenaire zaal.

Uitstel op uitstel 

Het debat over de beperkingen rond de Telecommunicatiewet, die ook hard aan het werk van goede doelen raakt, werd op 8 september 2020 aangemeld voor een plenair debat. Die werd in eerste instantie gepland voor de week van 12 oktober, maar toen kon het voor het eerst geen doorgang vinden. Vervolgens werd het nog een maand uitgesteld naar week 47 (17-19 november). Sindsdien werd het steeds met een week uitgesteld.

Specialist telefonische fondsenwerving Jeroen Hogenhout vertelt Vf dat hij om twee redenen blij is met het uitstel. Allereerst omdat er op dit moment grotere uitdagingen zijn in Nederland en daarbuiten, maar ook omdat het de sector meer tijd heeft. ‘Goede doelen krijgen extra tijd om zich te realiseren hoe fnuikend dit voorstel voor goede doelen is en hoe onterecht dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen anbi’s en bedrijven. Daarbij geeft het Goede Doelen Nederland en goede doelen zelf opnieuw kansen zich te verzetten tegen dit voorstel.’

Amendementen

Sinds het moment dat het dossier werd aangemeld voor een plenair debat zijn er nog twee amendementen ingediend die mee zullen worden genomen bij de besprekingen. Eind september verscheen het amendement van lid Palland (CDA) over de verruiming van het begrip klantrelatie voor goede doelen, die charitatieve bellers meer vrijheid zou kunnen geven. Eind november diende lid Weverling (VVD) het tweede amendement in over de bepaling van de termijn waarbinnen ‘relaties’ benaderd kunnen worden.

Verder uitstel

De kans bestaat dat het debat ook op 12, 13 of 14 januari 2021 nog geen doorgang kan vinden. In dat geval zal het debat nog verder doorgeschoven worden.

Meer over Jeroen Hogenhout Telefonische fondsenwerving Den Haag Coronavirus Tweede Kamer Telecomwet Hilde Palland Arne Weverling

Marijn Thijs

Redacteur

Als redacteur houdt Marijn zich bezig met de invulling van fondsenwerving.nl en het Vakblad fondsenwerving. Hij is verantwoordelijk voor de journalistieke inhoud en vacatures op de website en schrijft (onderzoeks)verhalen en rubrieken voor het fysieke Vakblad. Marijn studeerde internationale journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen (MA) en is sinds 2019 verbonden aan het Vakblad.

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close