Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Rode Kruis gaat coronahulpverlening verder opschalen

2 november 2020

Steeds meer mensen komen in de problemen door de coronacrisis, ziet hulpverlener van het eerste uur het Rode Kruis. De hulp wordt daarom de komende periode verder opgeschaald op het gebied van medische ondersteuning, voedsel, onderdak en psychosociale hulp. Tot en met mei 2021 denkt de organisatie nog ruim 48 miljoen euro nodig te hebben om in alle noden te blijven voorzien.

Iemand van het Rode Kruis bij een coronateststraat.
Iemand van het Rode Kruis bij een coronateststraat. © Arie Kievit / Rode Kruis

door Redactie Vf

‘We zitten middenin de tweede coronagolf en wij zien dat mensen in deze tijd banen verliezen, te weinig te eten hebben en soms geen dak boven het hoofd hebben. We verwachten dat de meest kwetsbaren in onze samenleving de gevolgen van deze coronacrisis nog tijden zullen voelen’, zegt directeur Marieke van Schaik. ‘Daarom schalen we onze hulpverlening substantieel op.’

Voedsel- en medische hulp

Op dit moment verzorgt het Rode Kruis voedselhulp voor 3000 mensen die niet in aanmerking komen voor hulp van organisaties zoals de Voedselbank (die ook in zwaar weer verkeren), maar wel tekorten hebben. De vraag om voedselhulp is verdubbeld sinds de eerste golf. Om te voorkomen dat partnerorganisaties van het Rode Kruis nee moeten verkopen aan hongerige mensen, wil ze deze vorm van hulp verder uitbreiden.

Ook de zorg staat onder grote druk nu de ziekenhuizen weer overbelast beginnen te raken. Daardoor groeit de vraag naar vrijwilligers van het Rode Kruis die de zorg kunnen ondersteunen, bijvoorbeeld in zorgcentra met personeelstekorten. Op die manier kan het medische personeel zich richten op hun medische taken. Verder ondersteunt het Rode Kruis bij huisartsenposten, tijdens het vervoer van coronapatiënten en in de coronateststraten van de GGD’en.

'De meest kwetsbaren in onze samenleving zal de gevolgen van de coronacrisis nog tijden voelen'

Onderdak en psychosociale zorg 

Het Rode Kruis verwacht dat door de crisis meer mensen op straat zullen belanden. Op dit moment hebben ongeveer 40.000 Nederlanders geen onderdak. Nu de winter nadert, wil de hulporganisatie mensen helpen die niet zelfstandig in quarantaine kunnen gaan of geen toegang hebben tot hygiënische voorzieningen.

Tenslotte ziet het Rode Kruis een toename in het aantal telefoontjes naar de Hulplijn voor coronavragen (070-4455888). Nu meer mensen in quarantaine of in onzekerheid zitten is mentale gezondheid weer extra belangrijk.

Oproep aan het bedrijfsleven

De hulporganisatie doet een dringend beroep op zowel particulieren als het bedrijfsleven. Tijdens de eerste golf droegen verschillende bedrijven bij met een donatie en het Rode Kruis hoopt dat er ook nu bedrijven zijn die een steuntje in de rug willen geven. Natuurlijk blijft Giro 7244 open voor particulieren om te doneren.

Meer over Rode Kruis Voedsel Hulpverlening Zorg Coronavirus CoVid-19

Gerelateerde berichten

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close