Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Rode Kruis ontvangt duizenden hulp- en beschermingsmiddelen van particulieren en ondernemers

Kort & Goed

23 maart 2020

125.000 maskers, ruim 36.000 beschermingsbrillen, 500 liter desinfectant en als het aan het Rode Kruis ligt komt daar nog meer bij. Particulieren en ondernemers die beschikken over deze materialen om het coronavirus te bestrijden hebben flink gehoor gegeven aan de oproep van de hulporganisatie om medische hulp- en beschermingsmiddelen te doneren. Het Rode Kruis stelt alle ingezamelde spullen direct beschikbaar voor de zorg. De eerste materialen zijn maandag bij het Rode Kruis binnengekomen en worden via de daarvoor ingestelde distributielijnen verspreid.

Beeld ter illustratie
Beeld ter illustratie © Shutterstock // Maridav

door Redactie Vf

‘De mailbox stroomde vol na de eerste oproep voor medische hulpmiddelen, waar nu een tekort aan is. Daarna zijn we direct gaan bellen om te vragen of het echt om de benodigde spullen gaat en na een zorgvuldige check om af te spreken hoe we ze inzamelen,’ zegt crisiscoördinator Peter Lasschuijt, de verantwoordelijke voor de grote inzamelactie.

Vrijwilligers

Het Rode Kruis wordt bij het inventariseren van de hulpmiddelen geassisteerd door tientallen vrijwilligers. Zowel grote als kleine partijen zijn aangeboden; van beademingsapparatuur tot mondkapjes van klussers die nog een doos hadden liggen. Vanaf vandaag (maandag) staan de vrijwilligers ook weer klaar om de spullen te sorteren.

‘We controleren of de materialen bruikbaar zijn. Als al het materiaal centraal verzameld is, doet het Rode Kruis opnieuw een check voordat het overgedragen wordt aan de zorg’, aldus Corinne van de Laar. Zij heeft ruime ervaring in de zorg en is betrokken bij het proces, als ondersteuner van de vrijwilligers die in contact staan met de donateurs. ‘Hoewel de middelen schaars zijn, moeten ze wel geschikt zijn in deze situatie.’

Distributie

De spullen worden, zodra ze zijn gesorteerd en gekeurd, overgedragen aan het Landelijke Netwerk Acute Zorg (LNAZ) en GGD GHOR Nederland. Zij zorgen dat de middelen zo goed mogelijk verspreid worden.

Doneer

De actie is verre van klaar – de komende weken blijven nieuwe materialen heel hard nodig. Ondernemers en particulieren kunnen het Rode Kruis mailen (via het adres in deze link). Er is behoefte aan FFP 1, 2 en 3 maskers, chirurgische maskers, schorten (voor eenmalig gebruik), handschoenen, beschermingsbrillen, desinfectia, diagnostische testen (inclusief PCR-materiaal, swabs en media) en beademingsapparatuur.

 

Meer over Rode Kruis Ziekenhuizen Hulpverlening Medische zorg Zorg Coronavirus CoVid-19

Gerelateerde berichten

Advertentie

Close