Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Rode Kruis opent hulplijn over coronavirus en mobiliseert burgerhulpnetwerk Ready2Help

16 maart 2020

Het coronavirus heeft hard toegeslagen. De maatschappij, en daarmee de goededoelensector, zijn zo goed als lamgelegd. Vrijwel alle collectes, evenementen en bijeenkomsten zijn afgelast of tot nader orde uitgesteld. Voor het Rode Kruis ligt er echter wel een grote taak. De gezondheidsorganisatie opent de Rode Kruis Hulplijn (070-4455 888) voor mensen die een luisterend oor, advies of extra hulp kunnen gebruiken. Ook mobiliseert ze hun burgerhulpnetwerk Ready2Help, waar gezonde vrijwilligers een bijdrage kunnen leveren voor die personen die harder getroffen zijn.

Voor alle corona-gerelateerde vragen verwijzen we je door naar het RIVM, Rode Kruis, GGD, en je huisarts. Wij ontvangen via de chatfunctie op onze website veel vragen over het coronavirus maar wij zijn niet de juiste instantie om je vragen bij neer te leggen.

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie. © Shutterstock // megaflopp

door Marijn Thijs

Extra steun

84 procent van de Nederlanders denkt dat de ouderen en zieken in Nederland extra hulp kunnen gebruiken tijdens hun periode in quarantaine, blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis. Meer dan de helft van de Nederlanders maakt zich zorgen over de situatie van een kwetsbaar persoon in hun omgeving (56 procent).

‘Via de Rode Kruis Hulplijn kunnen we over de zorgen praten, advies geven over hun specifieke situatie en waar nodig ook doorverwijzen naar de juiste hulp. Hiermee willen we zorgen wegenemen in een onzekere tijd’, aldus Marieke van Schaik, directeur van de gezondheidsorganisatie.

Angst

Een mens lijdt het door het lijden dat hij vreest. Nu het voor veel mensen onbekende virus zich verder verspreidt voelen sommige mensen zich angstig. Begrijpelijk, vindt het Rode Kruis. Ze roepen mensen op om zich geïnformeerd te houden via officiële bronnen (de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), het RIVM en het Rode Kruis zelf) en onderling het gesprek over het virus aan te gaan.

Ready2Help

Naast de getrainde hulpverleners die al actief zijn bij het Rode Kruis is daarnaast het burgernetwerk Ready2Help gemobiliseerd. Zij kunnen mensen helpen met o.a. het verzorgen van boodschappen en maaltijden. Het netwerk bestaat uit ongeveer 40.000 mensen en is voor zulk soort situaties in het leven geroepen. In heel Nederland kunnen zij in actie komen. Zit je gezond thuis en wil je een bijdrage leveren? Dan kan je je aanmelden via https://ready2help.rodekruis.nl/

Nepcollectanten

Toch zijn er ook mensen die misbruik maken van de situatie en zonder vergunning met de collectebus langs de deur gaan, uit naam van het Rode Kruis. De organisatie waarschuwt voor deze nepcollectanten. Twijfel je over de echtheid van een collectant, dan mag je hen altijd vragen om te legitimeren, laat ook de politie weten.

Meer over Vrijwilligers Vrijwilligerswerk Rode Kruis Hulpverlening Coronavirus CoVid-19 Ready2Help Thuisisolatie

Gerelateerde berichten

Marijn Thijs

Redacteur

Als redacteur houdt Marijn zich bezig met de invulling van fondsenwerving.nl en het Vakblad fondsenwerving. Hij is verantwoordelijk voor de journalistieke inhoud en vacatures op de website en schrijft (onderzoeks)verhalen en rubrieken voor het fysieke Vakblad. Marijn studeerde internationale journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen (MA) en is sinds 2019 verbonden aan het Vakblad.

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close