Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Rode Kruis opent Giro 7244 tegen verspreiding coronavirus

Kort & Goed

17 februari 2020

Het Rode Kruis heeft Giro 7244 geopend om geld in te zamelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Het geld wat via het geopende kanaal binnenkomt wordt vooral besteed aan voorlichting, psychosociale hulp en bijvoorbeeld ambulancevervoer. Daarnaast houdt het Rode Kruis landen met een overbelaste gezondheidszorg (vooral in het Midden-Oosten en Afrika) extra in de gaten, omdat de uitbraak van een virus daar harder toe kan slaan. Daar ligt de inzet nadrukkelijke op goede voorlichting van de bevolking over hygiëne.

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie. © Shutterstock // creativeneko

door Redactie Vf

‘Juist nu moeten we zorgen dat het virus niet verder verspreidt. Met simpele maatregelen als voorlichting en handen wassen kunnen we al veel effect hebben’, aldus de coördinator van de wereldwijde hulpverlening van het Rode Kruis, Frido Herinckx.

Toen het coronavirus in China uitbrak was het Rode Kruis er snel bij met actieve voorlichting, het uitdelen van hulpgoederen en het verspreiden van betrouwbare informatie over het virus. Maar ook in andere Aziatische landen wordt aandacht besteed aan de bestrijding van het coronavirus; zo werden er in Zuid-Korea hulpgoederen uitgedeeld aan mensen in quarantaine en in Mongolië werd er ontsmettingsmiddel uitgedeeld op publieke plekken, zoals stations, gezondheidscentra en vliegvelden.

Fake news

Correcte voorlichting over het virus is ontzettend belangrijk. Doordat het nieuws rond het virus snel ontwikkeld is er ook een hoop foutieve informatie in omloop, zegt ook Herinckx. ‘Het is belangrijk dat mensen de juiste informatie krijgen, zodat zij weten wat er speelt, maar ook om onnodige paniek te voorkomen.’

Nederland

In Nederland is het virus vooralsnog niet gesignaleerd, maar het Rode Kruis geeft wel aan dat overheidsorganisaties en zijzelf klaarstaan om te handelen wanneer nodig.

Opschalen

In totaal is er dertig miljoen euro nodig om de hulp wereldwijd op te schalen. Doneren kan ook met Bitcoins. Hoewel terwijl het Rode Kruis zelf niet handelt en belegt in cryptovalua, heeft de organisatie hulp gekregen van een tussenpartij.

Meer over Rode Kruis Gezondheid Coronavirus Giro 7244

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close